10/12/2023 -Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας:1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας

Κοινωνία Υγεία

Στις 10/10/2023 ο Π.Ο.Υ. και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας όρισαν  τη συγκεκριμένη ημερομηνία  να εορτάζεται ως   η  <<Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας>>.

Σύμφωνα  με τον Π.Ο.Υ. η Ψυχική Υγεία είναι η κατάσταση ευεξίας στην οποία ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής ,μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον, μπορεί να εργασθεί παραγωγικά για να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής.

Η Ψυχική Υγεία δεν σημαίνει απουσία ενός προβλήματος ή μιας διαταραχής .Αφορά όλους μας τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα , 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις Ψυχικής Υγείας οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του  υγεία ,την ευημερία του ,τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους ,τα μέσα διαβίωσης του .  Οι συνθήκες Ψυχικής Υγείας επηρεάζουν επίσης ένα μεγάλο μέρος εφήβων και νέων  .

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση  σε θέματα Ψυχικής Υγείας αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την προαγωγή της ,όσο και στη διεκδίκηση, ενίσχυση των υπηρεσιών  ψυχικής υγείας ,οργάνωση υποστηρικτικών παρεμβάσεων προσβάσιμων σε όλους,  κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων που πάσχουν από Ψυχική νόσο και τέλος την εξάλειψη του Κοινωνικού Στίγματος.

<<Δυνατό άνθρωπο δεν σε κάνουν όσα περνάς αλλά όσα ξεπερνάς>> JORGE  BUCAY