Παρέμβαση ΚΚΕ για την επαναλειτουργία των Κέντρων Ημέρας «4 Εποχές», «Σπίτι των Μουσών» του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών (Κ.Η.Φ.Α.Α.) Κατερίνης

Πολιτική Υγεία

Στην Κατερίνη, λειτουργούσαν στα πλαίσια του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κατερίνης, το Κέντρο Ημέρας «4 Εποχές», η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης το «Σπίτι των Μουσών» και το Κ.Η.Φ.Α.Α., για το διάστημα από το 2007 έως το 2020 οπότε και σταμάτησαν τη λειτουργία τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία covid-19.

Οι Μονάδες αυτές, ήταν στελεχωμένες με επαγγελματίες ψυχικής υγείας και προσέφεραν υπηρεσίες αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης σε εκατοντάδες άτομα με ψυχικές διαταραχές και το Κ.Η.Φ.Α.Α. σε ηλικιωμένους με Άνοια και άλλες γνωστικές διαταραχές, ενώ παρείχαν και συμβουλευτική στους φροντιστές αυτών.

Κι ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού της Κατερίνης σε δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένουν μεγάλες, κι ενώ υπάρχει η στατιστική επιβεβαίωση ότι το τρίχρονο της πανδημίας καταγράφηκε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον πληθυσμό,τα παραπάνω Κέντρα δεν επαναλειτούργησαν ποτέ. Οι εργαζόμενοι απορροφήθηκαν σε άλλες θέσεις, ενώ οι χρήστες των υπηρεσιών έμειναν χωρίς τις απαραίτητες θεραπείες, χωρίς προγράμματα αποκατάστασης και ορισμένοι από αυτούς χωρίς στέγη.

Εξάλλου, ο σχεδιασμός με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία δίνει ξεκάθαρα κατεύθυνση για κλείσιμο υφιστάμενων δημόσιων δομών και χρηματοδότηση ΜΚΟ κι άλλων επιχειρηματιών μέσω του ταμείου Ανάκαμψης, για προγράμματα 18μηνα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.

 Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται να γιορτάσουν το «δικαίωμα» όλων στην ψυχική υγεία, είναι προκλητικό και απάνθρωπο, κυβέρνηση και Υγειονομική Περιφέρεια να αφήνουν εκτεθειμένους ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί στο ζύγι «κόστους – οφέλους», τα προγράμματα αυτά κρίνονται κοστοβόρα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

– Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας (πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης), που είναι απαραίτητες για το λαό της Κατερίνης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας