Στέργιος Μπουσνάκης: Εμπειρία, γνώση, ειλικρίνεια, δίπλα στο Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο – “Στην ζωή μου ήθελα να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου”

Social & Local Πολιτική

“Στην ζωή μου ήθελα να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου. Εκτιμώ, ότι το έχω αποδείξει. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούμε τα χωριά και την πόλη μας, υπηρετούμε τους συνδημότες μας. Χωρίς χρώματα, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στέργιος Μπουσνάκης, σε συνέντευξη του στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, μιλά για τα έργα που έχουν γίνει στη θητεία του, τις μελέτες, τις χρηματοδοτήσεις αλλά και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Μπουσνάκης αναφερόμενος στο έργο του Δήμου γενικά, υπογράμμισε πως πέτυχε χρηματοδοτήσεις 50 εκατομμυρίων και αναμένονται άλλα 30. Κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του, πληρώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς προμηθευτές και επαγγελματίες και αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία του.

Η συνέντευξη

Που δώσατε έμφαση και γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Σε αυτήν τη θητεία υπηρέτησα τους συνδημότες από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης) και ως Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΗΚΕΔΗΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης).

Στη ΔΕΥΑΚ δόθηκε έμφαση στη σύνταξη μελετών έργων, ώστε να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις, στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, ώστε κανείς να μη στερηθεί τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και στην άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα των πολιτών, διότι αυτούς υπηρετούμε.

Στη ΔΗΚΕΔΗΚ, στη διάρκεια της 15μηνης προεδρίας μου συντηρήσαμε και ανακαινίσαμε ουσιαστικά τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των παιδιών μας. Προσφέραμε ένα κατάλληλο περιβάλλον εφαρμόζοντας σύγχρονους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, προσλάβαμε απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος σας εμπιστεύτηκε 2 φορές τη θέση του Προέδρου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Πείτε μας για το έργο που κάνατε.

Υλοποιήσαμε έργα, ετοιμάσαμε μελέτες για να διεκδικήσουμε πόρους, ανταποκριθήκαμε στην καθημερινότητα, πήραμε πολιτικές αποφάσεις για τη στήριξη των δημοτών (σταθερό τιμολόγιο, μείωση τελών στην κρίση). Ενδεικτικά:

Έργα που ολοκληρώθηκαν:

  • «Προμήθεια & εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου & τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών ύδρευσης ΔΕ Κατερίνης & ΔΕ Παραλίας», 1.209.667 €.
  • «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή των κέντρων αναψυχής Παραλίας», 125.000 €.
  • «Σύνταξη Γενικού Σχεδίου ύδρευσης (Master Plan)» (67.348 €).
  • «Υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης» (262.529 €).
  • «Κατασκευή αγωγού Φ110 mm, μήκους 3 χλμ. για την μεταφορά πόσιμου νερού από τη νέα υδρευτική γεώτρηση του Άνω Αγίου Ιωάννη προς την νέα υδρευτική δεξαμενή».
  • «Εξοπλισμός και κατασκευή νέου οικίσκου για την υδρευτική γεώτρηση του Άνω Αγίου Ιωάννη».
  • «Κατασκευή αγωγού Φ63 mm, μήκους 0,70 χλμ. για την υδροδότηση της περιοχής πέριξ του Γηπέδου ποδοσφαίρου του Σταθμού».
  • «Ανόρυξη και εξοπλισμός νέας υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Πλυστικό, στο Π. Κεραμίδι».
  • «Προμήθεια και τοποθέτηση νέων προκατασκευασμένων υδρευτικών δεξαμενών στην Βρία, στην Παραλία, στον Κούκο, στον Τρίλοφο και τον Άνω Άγιο Ιωάννη».

Έργα σε εξέλιξη (περί τα 10.000.000 ευρώ):

  • «Αγωγοί μεταφοράς νερού πόλης Κατερίνης», κατασκευή 11,1 χλμ. Δικτύου Ύδρευσης, 2.780.000 €, υλοποίηση 95%.
  • «Ανόρυξη νέας υδρογεώτρησης Τριλόφου στη θέση Γήπεδο Δ.Ε. Ελαφίνας», 99.000 ευρώ (χρηματοδότηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας)
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (σιδηροσωλήνες και αμίαντος) Κορινού, 1.790.000 €, υλοποίηση 50%. Έργο ζωτικής σημασίας, που πάρα πολλά χρόνια διεκδικούσε η τοπική κοινωνία.
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΔΚ Καλλιθέας και τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών ύδρευσης σε όλη την Ενότητα Παραλίας, 3.433.920 €, σε φάση Δημοπράτησης
  • Κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Δ.Κ. Φωτεινών, 530.000 €
  • Κατασκευή-αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Δ.Κ. Κατερίνης, 430.000 €
  • Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακής ζώνης του Κορινού, 600.000 ευρώ, με αυτεπιστασία. Θα αναβαθμίσει την ποιότητα σε όλη την ακτή. Σημαντική υποστήριξη για τις τουριστικές μονάδες
  • «Χλωριομετρήσεις και Εργαστηριακές Αναλύσεις για τον έλεγχο  του πόσιμου νερού στο Δήμο Κατερίνης», για 1η φορά με γνώμονα την βελτιστοποίηση του παρεχόμενου πόσιμου νερού προς τους καταναλωτές του Δήμου Κατερίνης.

Ώριμες μελέτες για διεκδίκηση χρηματοδότησης (περί τα 10.000.000 €):

  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Π. Ελατοχωρίου και εγκατάσταση εξειδικευμένου συστήματος φίλτρων καθαρισμού του ύδατος, 1.271.532 €
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Φωτεινών-Πέτρας, 824.582 €
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Μοσχοχωρίου, 342.096 €
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας και στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κατερίνης, 6.442.846 €
  • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW, 920.000 €. Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να πετύχουμε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ με net metering, δηλαδή με συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Ποια είναι η στόχευση της ΔΕΥΑΚ για τα επόμενα χρόνια;

Στοχεύουμε ήδη στην αντικατάσταση όλων των παλιών δικτύων σε κάθε χωριό και στην πόλη. Σε έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, όπως:

  • «Επέκταση των δύο Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), των «Βιολογικών» Κατερίνης και Κορινού».
  • «Αποχέτευση Λόφου, Ράχης και Μηλιών». Εδώ μελετάται η λύση ενός προκατασκευασμένου συστήματος compact μονάδας βιολογικού καθαρισμού.
  • «Αντιπλημμυρική θωράκιση Ολυμπιακής Ακτής». Η μελέτη είναι υπό ανάθεση. Συμπληρώνει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλλιθέας και σε συνδυασμό με το έργο του Δήμου «Αποχέτευση ομβρίων Παραλίας» (2.500.000 €, υλοποίηση 80%, συνεπίβλεψη ΔΕΥΑΚ) θα έχουμε μελετήσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της παραλιακής ζώνης.

Μπορεί η ΔΕΥΑΚ να ανταπεξέλθει στα κόστη που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών ενέργειας;

Είναι γνωστό, ότι διατελώ για αρκετά έτη Αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. (ΕΔΕΥΑ), κατόπιν εκλογών, θέση που θεωρώ εξαιρετικά τιμητική. Εκεί όλοι συμφωνούμε, ότι η υποστελέχωση και το τεράστιο ενεργειακό κόστος αποτελούν τροχοπέδη για την βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ.

Το ενεργειακό τέθηκε από τον Αύγουστο του 2021. Η γραμμή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προς τα μέλη της (και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ) ήταν αναζήτηση συνολικής λύσης από το Υπ. Εσωτερικών και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Θέλω να θυμίσω κάποιες αλήθειες. Η προηγούμενη διοίκηση το 2019 χρωστούσε 7,5 εκ. στη ΔΕΗ. Τον Ιούλιο του 2021 μετά από προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου και δικές μου, ως Προέδρου ΔΕΥΑΚ, μηδενίστηκε χρέος 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο δύο (2) ΔΕΥΑ το πέτυχαν σε όλη την Ελλάδα.

Διευκρινίζω επίσης, ότι η ΔΕΥΑΚ επί Κουκοδήμου πλήρωνε τις τρέχουσες οφειλές στη ΔΕΗ. Όμως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση το 2021 εκτίναξε τους λογαριασμούς. Από τον Αύγουστο 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 προκύπτει στη Χαμηλή Τάση μεσοσταθμικά αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 150%, ενώ στη Μέση Τάση 291%. Το νιώσαμε και στα σπίτια μας.

Τότε η πολιτική επιλογή μας, μαζί με τον Δήμαρχο, ήταν να μην αυξήσουμε την τιμή του νερού, να μην πληρώσουν τη ζημιά οι πολίτες. Αποφασίσαμε, αφενός τη συνέχιση των πληρωμών μισθοδοσίας εργαζομένων, ασφάλειας (ΕΦΚΑ) και συνεργατών προμηθευτών υλικών για τις καθημερινές αποστολές μας και όχι των τιμολογίων της ΔΕΗ και αφετέρου τη διεκδίκηση πανελλήνιας λύσης από την Κυβέρνηση, μαζί με ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ. Επίσης, κατατέθηκε μελέτη για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW», 920.000 €.

Μέχρι στιγμής, πετύχαμε έκτακτη επιχορήγηση για τα χρέη στη ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης από το Υπ. Εσωτερικών, μέσω της ψήφισης της διάταξης αρ. 30 του νόμου 5013/2023. Περιμένουμε την ενεργοποίηση της διάταξης.

Γιατί να ψηφίσουμε για Δήμαρχο τον Κώστα Κουκοδήμο;

Ο Κώστας Κουκοδήμος απέδειξε σε μικρό χρονικό διάστημα ότι είναι ένας ικανός Δήμαρχος, με εξαιρετική πρόσβαση στους κεντρικούς κρατικούς μηχανισμούς, με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο Δήμος πέτυχε χρηματοδοτήσεις 50 εκατομμυρίων και αναμένονται άλλα 30. Κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του, πληρώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς προμηθευτές και επαγγελματίες, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία του. Με 2 χρόνια πανδημίας, στα οποία ο Δήμος πήρε άριστα και στάθηκε δίπλα σε όλους τους δημότες.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον όμορφο αγώνα, να ανεβάσουμε επίπεδο τον Δήμο μας. Με προγραμματισμό και συνέπεια. Στοχεύουμε σε έναν Δήμο φιλικό, καινοτόμο, σύγχρονο, που συμπαραστέκεται.

Καταγόμαστε από τα χωριά και την πόλη αυτού του Δήμου, η ιστορία των οικογενειών μας γράφηκε σε αυτά τα μέρη, νιώθουμε, πονάμε και αγαπάμε αυτόν τον Δήμο, μας αρέσει να υπηρετούμε τους συνδημότες μας. Είμαστε αυτοί που μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερες μέρες. Το λοιπόν, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Δεν ρισκάρουμε το μέλλον της πόλης, των χωριών και των παιδιών μας.

Ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος και εμείς, τα στελέχη αυτής τη Διοίκησης, είμαστε εδώ, μαζί με τον Πολίτη.

Για όλα αυτά, ζητώ από τους συνδημότες να μας στηρίξουν, επιλέγοντας τον Κώστα Κουκοδήμο για Δήμαρχο. Προσωπικά πιστεύω ότι οι πολίτες βλέπουν και ξέρουν να εκτιμούν. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Γιατί να ψηφίσουμε Στέργιο Μπουσνάκη;

Η ερώτηση μου δίνει την αφορμή να ευχαριστήσω όλους τους φίλους συνδημότες, που εμπιστεύονται τον Στέργιο Μπουσνάκη εδώ και 24 χρόνια. Είναι ξεχωριστή τιμή και ευθύνη.

Στην ζωή μου ήθελα να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου. Εκτιμώ, ότι το έχω αποδείξει. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούμε τα χωριά και την πόλη μας, υπηρετούμε τους συνδημότες μας. Χωρίς χρώματα, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις.

«Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές», είχε αποφανθεί ο Κάρολος Δαρβίνος. Άποψη, που θεωρώ ότι πρέπει να υιοθετηθεί και να λειτουργήσει ως φάρος προσανατολισμού προς το μέλλον.

Τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον του τόπου μας και πολλά θα κριθούν από τη δουλειά και την προετοιμασία μας. Η τωρινή Διοίκηση σε μια δύσκολη και περίεργη θητεία απέδειξε ότι και δουλεύει και αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία. Σοβαρά και υπεύθυνα.

«Γιατί να ψηφίσω Στέργιο Μπουσνάκη;» Επιλέγω 3 λόγους: εμπειρία, γνώση, ειλικρίνεια. Η ιστορία μου είναι γνωστή και η πόρτα μου ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή.