Πέρα από κάθε προσδοκία  η συμμετοχή του κόσμου στις 4ημερες εκδηλώσεις  25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πολιτισμός

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στις 28-29-30-31 Ιουλίου 2023. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα,  χιλιάδες κόσμος που παρευρέθηκε απόλαυσε τις 4ημερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ μαζί με τους αξιόλογους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες  διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους φίλους και μέλη του συλλόγου, στον πανέμορφο αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης  που στηρίζουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις  της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τους εξαίρετους,  Adem Ekiz στο τραγούδι ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι-λύρα. Επίσης συμμετείχαν, στο τραγούδι-λύρα ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης στο αγγείο-γαβάλ ο Γιάννης Καμπάς στο λαούτο ο Νίκος Σιδηρόπουλος στο αρμόνιο ο Γιάννης Αμβροσιάδης και στο νταούλι ο Χρήστος Ασλανίδης και ο Γιάννης Κοκελίδης. Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Παπουτσίδης καταφανώς συγκινημένος απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Adem κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις Αλησμόνητες Πατρίδες και ομιλούν την ποντιακή διάλεκτο αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Adem Ekiz στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα. Παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο άλλωστε το πράττει, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο τον σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας όπου  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας. Ενθυμήματα αντάλλαξαν οι Πρόεδροι κ. Κώστας Παπουτσίδης και ο κ. Τάσος Μπογιατζής αναφέροντάς και οι δύο την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των συλλόγων και η οποία φυσικά θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ακολούθησε ποντιακό παραδοσιακό γλέντι με τον αξιόλογο πηγαίο και γνήσιο εκφραστή της ποντιακής μουσικής μας παράδοσης  τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενος από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και ο Φάνης Μεγαλόπουλος και ο Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία όλα τα χρόνια είναι αφιερωμένη στην Νεολαία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης στο χαιρετισμό του εκ μέρος του Διοικητικού συμβουλίου έκανε αναφορά στις πολυσχιδείς δράσεις του συλλόγου με ιδιαίτερη αναφορά στην νεολαία και στον σημαντικό ρόλο που παίζει η δυναμική της παρουσία στις εκδηλώσεις, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και αγαπητό μέλος του συλλόγου την Κα. Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο για την πολύτιμη στήριξή τους, ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς καθώς και όλους τους εθελοντές των 4ημερων εκδηλώσεων που πρόσφεραν τον καλύτερο τους εαυτό.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος καθηγητής μουσικής κ. Μάκης Λολοσίδης συντόνισε την εξαιρετική εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού ¨ Τη Τρίχας το γεφύρ΄ ¨. Στο τραγούδι εκτός από τους λυράρηδες τραγούδησε με την γλυκύτατη παραδοσιακή φωνή της η Κα. Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν στη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο εκπρόσωπος της νεολαίας του συλλόγου κ. Χάρης Τερζόπουλος έκανε ένα καλωσόρισμα και αναφέρθηκε στα ιδανικά και στους  στόχους της νεολαίας. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Χοροδιδασκάλου Κας. Έφης Τουμπουλίδου η οποία παρουσίασε τους χορούς και τα χορευτικά, έκλεψαν για μία ακόμη χρονιά την παράσταση καταχειροκροτούμενα  από  τους   παρευρισκόμενους για την άψογη εμφάνιση τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Την παρουσίαση του προγράμματος των 4ημερων εκδηλώσεων του συλλόγου έκανε ο κ. Γιάννης Προκοπίδης, ο οποίος τιμήθηκε από τον σύλλογο για την αξιέπαινη πορεία του στο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης. Την απονομή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Προκοπίδης ο οποίος συγκινημένος παρέδωσε στον γιο του.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την μοναδική στο παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι η Αντωνία Καραγιαννίδου με την συνοδεία της  λύρας του αξιόλογου Γιάννη Τσανασίδη. Συμμετείχαν επίσης στο τραγούδι-λύρα ο Γιάννης Αθανασιάδης, στο αρμόνιο ο Ηλίας Ρακόπουλος και στο νταούλι ο Σίμος Συμεωνίδης και ο Φάνης Μεγαλόπουλος.

Οι 4ημερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ” Μώ το Νόμο σ΄ ” του Μιχάλη Καμπουρίδη σε Διασκευή-Σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του ¨Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας¨ η οποία και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Κατά την  διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν εκθέσεις Φωτογραφίας του Πόντου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας «Πόντος, 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας», Έκθεση ζωγραφικής ¨Αλησμόνητες Πατρίδες¨ που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο αξιόλογος εικαστικός κ. Φώτης Μανιός, Βιβλίου του βιβλιοπωλείου «ΝΕΣΤΩΡ» καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών  «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Τις εκδηλώσεις  τίμησαν με την παρουσία τους  ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας  Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας Κα. Σοφία Μαυρίδου , ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Κατανάς, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης, Κα. Μαρία Τερζίδου, κ. Γιώργος Κυριακίδης κ. Δημήτρης Μορφακίδης, κ. Γιάννης Συμεωνίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο  Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας ΠΟΕ κ. Γιώργος Χατζηκυριακίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης κ. Γιάννης Ντούμος,  υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κατερίνης και του Νομού Πιερίας:  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, η Εστία Πιερίδων Μουσών, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδ. Σταθμού Κατερίνης, η Θρακική Εστία Κατερίνης, το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης Πιερίας “το Ξαθέρι”,  ο Σύλλογος Θεσσαλών Πιερίας “Γεώργιος Καραϊσκάκης” , ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής “Διογένης ο Κυνικός”, ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης “Μανουήλ Κομνηνός”, η Παναγία Σουμελά Κατερίνης, ο Ποντιακός σύλλογος ¨Υψηλάντης΄ Νέας Τραπεζούντας,  το Σωματείο Δράσης Νίκου Καπετανίδη, η Ποδοσφαιρική ομάδα Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης “Αλέξανδρος Υψηλάντης” ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατερίνης Παιδεία Παράδοσης, ο  Σύλλογος Νέου Κεραμιδίου “Μακεδονία”, η Ποντιακή Θεατρική σκηνή Πιερίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάλου “Η στέγη της αγάπης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ευχαριστεί την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης  για την πολύτιμη υποστήριξη τους στις εκδηλώσεις του συλλόγου και για την αγαστή συνεργασία, τους μεγάλους χορηγούς των εκδηλώσεων  «OPEL TEAM ALEXIADIS»  την εταιρεία «ΑΡΑΒΙΔΗΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ» και την «ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ ΓΚΟΤΖΑΜΝΙΔΗΣ» επίσης όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην εκτύπωση των καλαίσθητων εντύπων καθώς και όλους τους χωροθέτες. Παράλληλα εκφράζει την λύπη του σε όλους αυτούς που ήρθαν και δεν μπόρεσαν να μείνουν λόγο του χώρου που ήταν ασφυκτικά γεμάτος.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και κυρίως όλους τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα για την απόλυτη επιτυχία των 4ημερων εκδηλώσεων 25α ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.                       

  για το

     Διοικητικό Συμβούλιο

      -Ο-                                                               -Η-

               Πρόεδρος                                              Γεν. Γραμματέας

        Κώστας Παπουτσίδης                                   Περιστέρα Πεΐδου