Ε. Σκούφα: «Ο προϋπολογισμός της Ν.Δ δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός. Αφορά τους λίγους»

Πολιτική

Σκληρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η κα Σκούφα κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι κόβει, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, 173 εκατομμύρια από τα προνοιακά επιδόματα για τα ΑμεΑ, 139 εκατομμύρια από τα οικογενειακά επιδόματα, 51 εκατομμύρια από το επίδομα ενοικίου και 4 εκατομμύρια ευρώ από τις παροχές για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

«Ανάπτυξη» μέσω υπέρ-ιδιωτικοποιήσεων

Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε και κοινωνικά δίκαιος, εκτός αν η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ανάπτυξη την περαιτέρω γιγάντωση υπερμεγεθών -πολυεθνικών στη βάση τους- κολοσσών και το σβήσιμο της εγχώριας μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης. «Με αυτό το μοντέλο όμως δεν συμφωνούμε ούτε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ούτε και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» σημείωσε η κα Σκούφα. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εννοεί την ανάπτυξη μόνο μέσω των υπέρ-ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα, χωρίς συνολικό εθνικό σχεδιασμό και σε μορφή fast track. Γι’ αυτό και στον προϋπολογισμό το ετήσιο πλάνο αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει  έσοδα 2,45 δισεκατομμύρια. Είναι το πιο επιθετικό διαχρονικά ετήσιο πλάνο αποκρατικοποιήσεων.

➤ «Οι «επικοινωνιακές φούσκες», η ελάχιστη ελάφρυνση, οι έξτρα φόροι

«Ο προϋπολογισμός σας στηρίζεται σε μια υπεραισιοδοξία προβλέψεων σε σχέση με τα βασικά μεγέθη και τους βασικούς δείκτες, όπως την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης από το 0,6% φέτος στο 1,8% το 2020 και αυτό τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται με έξτρα 323 εκατομμύρια ευρώ φόρους εισοδήματος και 84 εκατομμύρια ευρώ φόρους ακίνητης περιουσίας. Άρα, δεν θα έχουν παραπάνω διαθέσιμο εισόδημα και άρα, δεν θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση από τα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα» υπογράμμισε.

«Πράγματι, το Ειδικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην ειδική ετήσια έκθεσή του συνοψίζει και σημειώνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι η πιστωτική επέκταση, δηλαδή ο δανεισμός από τις τράπεζες. Τώρα, το αν θεωρείτε αναπτυξιακό και κατά πόσο τον δανεισμό από τις τράπεζες, χρήζει σαφώς κουβέντας και διευκρίνισης.

Προβλέπετε επίσης ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και αύξηση του ΑΕΠ. Ακόμη μια αισιόδοξη πρόβλεψη που αν φαλιρίσει… Θα παραπέμψω και σε αυτό το σημείο στην προαναφερθείσα ετήσια έκθεση του Ειδικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου το οποίο σημειώνει: «Η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ βρίσκεται εντός του εύρους των οικονομικών προβλέψεων, όμως, με σταθερές τιμές του πετρελαίου και χωρίς τις επιπτώσεις του Brexit».

Στη Βρετανία εκλογές είχαμε. Ο συντηρητικός Τζόνσον επικράτησε. Πάμε ολοταχώς για Brexit, τις επιπτώσεις του οποίου θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά, οι Έλληνες και Ελληνίδες. Το γεγονός αυτό του Brexit, εν πάση περιπτώσει, κλυδωνίζει με τη σειρά του την όποια ασταθή βεβαιότητα μπορούν να έχουν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις σας για αύξηση ΑΕΠ κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε το καλύτερο. Όμως, στην εφαρμοσμένη πολιτική και τη διακυβέρνηση μιας χώρας οφείλουν οι κυβερνήσεις να πράττουν και να υλοποιούν, όχι απλά να εύχονται».

Πραγματική ελάφρυνση θα δοθεί σε μόλις έξι χιλιάδες επιχειρήσεις (2,5 % του συνόλου των επιχειρήσεων)

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, κοστολογείται η μείωση του φόρου επιχειρήσεων στα 550 εκατομμύρια. Όμως από αυτές τις μειώσεις τα 450 εκατομμύρια, δηλαδή το 80% της ελάφρυνσης, θα δοθεί σε μόλις έξι χιλιάδες επιχειρήσεις, στο 2,5% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, επεσήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημισμένο επίδομα για κάθε νεογέννητο στα 2.000 ευρώ, η Ν.Δ ισχυρίζεται ότι θα καλύψει το 90% των γεννήσεων του 2020. Τα 123 εκατομμύρια ευρώ όμως που προϋπολογίζονται, καλύπτουν μόνο το 71% των οικογενειών. Άρα και στην περίπτωση αυτού του επιδόματος, έχουμε να κάνουμε με μια «επικοινωνιακή «φούσκα».

Ακόμη λιγότερα προγράμματα για ανέργους

«Επιτρέψτε μου να πω ότι έχετε το θράσος να κόψετε από τον ΟΑΕΔ 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι τη νέα χρονιά θα υπάρξουν ακόμη λιγότερα προγράμματα για ανέργους και, φυσικά, δεν υπάρχει η συνέχιση κρίσιμων κι απαραίτητων προγραμμάτων» υπογράμμισε η κα Σκούφα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα της δασοπροστασίας, των κέντρων υποδοχής και ταύτισης και, φυσικά, των τεσσάρων χιλιάδων ανέργων νέων επιστημόνων που με πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δούλευαν για ένα χρόνο σε θέσεις του δημοσίου, που πραγματικά ήταν υποστελεχωμένες.