Ινδικές παραγωγές κινηματογράφου  με αναφορά το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Μέγα Αλέξανδρο

Πολιτισμός

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου δικαιώνει για μια ακόμα φορά τον πολυθεματικό και πολύπλευρο ρόλο του και πέρα των πολιτισμικών ορίων.

  Είναι γνωστή η συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της Πιερίας, όπως επίσης μέσω της φιλοξενίας στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ Ολύμπου όλων των μορφών τέχνης, παρέχει στο κοινό την δυνατότητα απόλαυσης ποιοτικών παραστάσεων, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του στην ευρεία γνωστοποίηση των  συγκριτικών στοιχείων της Πιερικής γης.

  Ο θεσμός των τιμώμενων χωρών που υλοποιεί εδώ και δέκα τρία χρόνια ο Οργανισμός, παρέχει ένα ακόμα θετικό πρόσημο στη διεθνή καταξίωση τόσο του ΟΡ.ΦΕ.Ο όσο και της Πιερίας γενικότερα.

  Έτσι με αφορμή την φετινή επιλογή να είναι η Ινδία η τιμώμενη χώρα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2923, προέκυψε μια ακόμα ευκαιρία ανάδειξης και προβολής του σημαντικού πολιτισμικού μας θεσμού, αλλά και της ιστορικής διαδρομής της περιοχής ευρύτερα, των μνημείων της, καθώς και του αρχαιολογικού πλούτου στα ριζά του Ολύμπου και των Πιερίων.

  Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό η χώρα του Ινδού ξεχωρίζει και για την δυναμική της στην τέχνη του κινηματογράφου. Η κινηματογραφική της βιομηχανία το γνωστό Bollywood, ανταγωνίζεται με το αντίστοιχο, το κλασσικό Hollywood.

  Πρόσφατα με αφορμή το θεσμό των Αρχαιολογικών Ομιλιών του Φεστιβάλ Ολύμπου, με αναφορά την επί είκοσι πέντε αιώνες πολιτιστική σχέση Ελλάδας-Ινδίας, βρέθηκε στην Πιερία ο γνωστός Ινδός σκηνοθέτης, Nataya Kuman Bati, ο οποίος προχώρησε σε κινηματογραφικές λήψεις για την τηλεόραση της πατρίδας του, με θεματολόγιο το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Δίον, τον Όλυμπο, τα σημεία που ταυτοποιούν την Πιερία.

Στο θέατρο Δίου

  Στο περιθώριο του αφιερώματος για την Ινδία, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου,  Γρηγόρης Παπαχρήστος, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Ινδή παρουσιάστρια Sabina Sikka για το ντοκιμαντέρ «Ελληνικό και Ινδικό Θέατρο στην Κλασσική και Σύγχρονη Εποχή». Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της ινδικής εταιρείας «God bless films»

  Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην πενήντα δύο χρόνων διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου, την αξιοποίηση των ιστορικών τόπων, την συμβολή του στην ποιοτική φιλοξενία πνευματικών και όχι μόνο δημιουργιών σε όλες τα μορφές τέχνης.

  «Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας γίνεται γνωστή στο διεθνές περιβάλλον η Πιερία, το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο αρχαιολογικός μας πλούτος, η ιστορική μας συνοχή, ο Μακεδονικός και ο Ελληνικός πολιτισμός, οι σχέσεις των λαών όπως εν προκειμένω μεταξύ του Ελληνικού και του Ινδικού.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Η σημαντική είδηση

  Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, ο κ. Παπαχρήστος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, πληροφορούμενος από τον Ινδό σκηνοθέτη κ. Bati, ότι ο τελευταίος ετοιμάζει μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή με αναφορά την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δίον, όπου πριν ξεκινήσει τη εκστρατεία του θυσίασε στην ιερή πόλη των Μακεδόνων το 335 πχ μέχρι την νικηφόρα του πορεία στο Ινδικό βασίλειο του Παραβουά, εννέα χρόνια μετά.

 Ο κ. Bati ήδη ξεκίνησε την προεργασία και σταχυολόγησε τα σημεία επί Πιερικού εδάφους όπου θα καταγραφούν οι εικόνες για μια κινηματογραφική παραγωγή που θα αναδεικνύει έναν τόπο, τον τόπο μας, με την ξεχωριστή δυναμική στην παγκόσμια ιστορία.