Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “Πιερίων Μουσών” της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

Πολιτισμός

Η Ε.Π.Μ. Κατερίνης από το 1954 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται διαρκώς για την πολιτιστική ανέλιξη της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας μας με πολυσχιδή και αξιόλογη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς του πολιτισμού.

Αψηφώντας πολλές φορές, όπως και στις μέρες που διανύουμε, ανυπέρβλητες δυσκολίες διαμηνύει γι’άλλη μια φορά, με τη διοργάνωση του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, την αισιοδοξία και την αγωνιστικότητα που πρέπει να μας διακατέχει. Γιατί είναι σε όλους μας γνωστό ότι η γλώσσα της τέχνης αμβλύνει τις λοιπές καταβολές: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αφήνοντας ελεύθερο το επίπεδο της επικοινωνίας.

Το Διεθνές φεστιβάλ Παράδοσης της Ε.Π.Μ. το καλοκαίρι του 2023, κάνει και πάλι τη διακριτική του παρουσία, μετά από αναγκαστική σχετικά πολύχρονη διακοπή. Η διοργάνωση του 43ου φεστιβάλ κινείται μέσα στους διεθνείς όρους και προϋποθέσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκών Τεχνών ( C.I.O.F.F.),του οποίου η Ε.Π.Μ. είναι μέλος.

Οι χώρες που προσκληθήκαν να στείλουν αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές ομάδες ήταν η Χιλή, ο Παναμάς, η Αίγυπτος, η Ισπανία, η Γουινέα Κόνακρυ και η Σερβία. Όμως, διάφορες αξεπέραστες δυσκολίες της τελευταίας στιγμής,περιορίζουν τις φετινές συμμετοχές σε δύο και αυτές είναι του Παναμά και της Σερβίας. Επίσης θα έχουμε την έκτακτη συμμετοχή του”Λαογραφικού ομίλου Κέδρου Αγράφων” στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στην Λεπτοκαρυά, με αυθεντικό τοπικό πρόγραμμα μοναδικό στο είδος του.

Η σειρά των παραστάσεων είναι:

17 Ιουλίου, ώρα 8.30 μ.μ παρέλαση στον πεζόδρομο της Λεπτοκαρυάς και 9.00 μ.μ. εμφάνιση στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης

18 Ιουλίου, ώρα 8.30 μ.μ παρέλαση στον πεζόδρομο της Κατερίνης και 9.00 μ.μ. εμφάνιση στο αμφιθέατρο του Δημοτικού κήπου της πόλης.

19 Ιουλίου, ώρα 8.00 μ.μ αποχαιρετιστήρια βραδιά, στο Sintrivanis Resort Beach, στην παραλία Σκοτίνας, με τις ξένες αποστολές, την οικοδέσποινα Ε.Π.Μ. και παράλληλη συνάντηση παλαιών χορευτών και χορευτριών της Ε.Π.Μ. Κατερίνης

Τα μουσικοχορευτικά σχήματα αναχωρούν το πρωί της 20ης Ιουλίου, με το παραδοσιακό συγκρότημα από τον Παναμά να συνεχίζει με προορισμό τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει στο αντίστοιχο διεθνές φεστιβάλ C.I.O.F.F. “Epivatiana”.

Ευχαριστούμε τους Δήμους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου για την ευγενική παραχώρηση των χώρων των εκδηλώσεων σε Κατερίνη και Λεπτοκαρυά, την Περιφερειακή ενότητα Πιερίας για την προμήθεια του απαραίτητου έντυπου τουριστικού διαφημιστικού υλικού και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γεώργιο Καραλή για την αποτελεσματική συμβολή του στην εύρεση του καταλύματος στην παραλία Σκοτίνας.

Επιθυμία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης είναι να αγκαλιάσει το κοινό της Πιερίας, για 43η φορά, τον όμορφο, πρωτότυπο, φαντασμαγορικό θεσμό που πέτυχε στα χρόνια που λειτουργεί, να κάνει γνωστή την Πιερία σε όλο τον κόσμο του Φολκλόρ και περιζήτητο προορισμό για τις παραδοσιακές αποστολές των μελών του Διεθνούς C.I.O.F.F.

Σας προσκαλούμε όλους να πλαισιώσετε με αγάπη και ενδιαφέρον, όπως κάθε φορά άλλωστε, τις εκδηλώσεις του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης,αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως ο νομός Πιερίας είναι ένας νομός ζωντανός και άξιος να δημιουργεί, να στηρίζει και να αναδεικνύει τους θεσμούς του.

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Π.Μ.