184.000 ευρώ για να συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν τις πολύτιμες υπηρεσίες του κοινωνικού ιατρείου, ευάλωτοι συμπολίτες μας – Κώστας Κουκοδήμος: Πυκνώνουμε το “πλέγμα” αλληλεγγύης – ενισχύουμε τις κοινωνικές  μας δομές

Κοινωνία Υγεία

Τις πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες και ειδικές ομάδες (όπως ΑμεΑ, άποροι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες κ.α.) από το  Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Κατερίνης.  Την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί η χρηματοδότηση  ύψους 184.090,46, που εξασφάλισε ο Δήμος Κατερίνης,  μέσω ένταξης στο πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», με συγχρηματοδότηση  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ημερομηνία λήξης της πράξης, την 31η Μαίου 2026.

Παράλληλα, από το Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020 εγκρίθηκε η «Αύξηση προϋπολογισμού κατά 24.642,35 ευρώ», προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι υποχρεώσεις του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Κατερίνης και να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα  για το οικονομικό αντικείμενο από 31- 05-2023 σε 30-09-2023.

Υπενθυμίζεται, ότι, απλώνοντας δίχτυ κοινωνικής πολιτικής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο Δήμος Κατερίνης δημιούργησε πριν 2 περίπου χρόνια και στελέχωσε το Κοινωνικό Ιατρείο, σε ένα ιατρικά και τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο κτίριο στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου (διασταύρωση των οδών 7ης Μεραρχίας & Νοσοκομείου), το οποίο παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Επιπλέον, με συντονισμένες ενέργειες εξασφάλισε  αρχικά τη χρηματοδότηση του κόστους λειτουργίας, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κατερίνης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020 και τον εξοπλισμό από δωρεά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Τέλος, προσέλαβε  το επιστημονικό προσωπικό (Ιατρό, νοσηλεύτρια και διοικητικό υπάλληλο) με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

«Στον Δήμο Κατερίνης, αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, με στόχο να πυκνώσουμε το “πλέγμα” αλληλεγγύης που έχει ανάγκη  ο τόπος μας. Ο στόχος και το στοίχημά μας, να έχουν και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πρόσβαση στην Υγεία, με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου έγιναν πράξη. Μια ουσιαστική παρέμβαση, που ανακουφίζει την τοπική κοινωνία και ενισχύει τις κοινωνικές  δομές στον Δήμο μας. Και συνεχίζουμε» σημειώνει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.