Εικονική περιήγηση στα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους (βίντεο)

Κοινωνία Τουρισμός

Ιδιαίτερα δυναμικά έχει μπει στο κομμάτι της ανάδειξης και προώθησης των προσκυνηματικών περιηγήσεων στην Πιερία η Ιερά  Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

          Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυτή τη φορά,  η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους ανήρτησε στο διαδίκτυο την ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) με χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου Κορινού και Αγίου Γεωργίου Ρητίνης.

          Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Βασίλη Παγούνη το φθινόπωρο του 2022.

          Την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη από τον Καθηγητή κ. Παγούνη και τους συνεργάτες του μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των Ιερών Μονών που αποτυπώθηκαν, η οποία περιλαμβάνει βίντεο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας των εξωτερικών κι εσωτερικών τοποθεσιών των δύο Ιερών Μονών.

          Η βάση στην οποία στηρίχθηκε το παραπάνω έργο εικονικής ξενάγησης είναι η δυνατότητα των χρηστών της τεχνολογίας αυτής να βιώσουν με ρεαλιστικό τρόπο μία εμπειρία περιήγησης στα δύο από τα σημαντικότερα Μοναστήρια της Πιερίας, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν φυσικά από τον χώρο τους. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλους αντίστοιχους προορισμούς που προβάλλονται μέχρι σήμερα με πιο συμβατικά μέσα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες με τις οποίες υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης ήταν μεταξύ άλλων η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και η συνδυαστική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών.

          Στόχος είναι μια ισόρροπη και αποτελεσματική προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού μέσω ερευνητικών υποδομών που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του χαρτοφυλακίου των προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών εικονικού τουρισμού και διαδραστικών μορφών ξενάγησης σε σημεία θρησκευτικού-προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

          Μπορείτε να δείτε ενδεικτικό  υλικό στον κάτωθι σύνδεσμο: