Δήμος Κατερίνης: Πέντε seatrac για πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες – Κ.Κουκοδήμος: “Κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα”

Κοινωνία Τουρισμός
  • Η εθελοντική ομάδα του Δήμου Κατερίνης για τα SEATRAC υποστηρίζει και φέτος την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ

Τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα και αυτό το καλοκαίρι δίνει ο Δήμος Κατερίνης, καθώς έγκαιρα έγινε από τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων, η τοποθέτηση μηχανισμών Seatrac. Μία παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο, σε πέντε σημεία του παραλιακού μετώπου: Δ.Δ.Κορινού, Τ.Κ.Παραλίας (δύο θέσεις), οικισμός Ολυμπιακής Ακτής (δύο θέσεις), η οποία βελτιώνει την καθημερινότητα και την προσβασιμότητα στις ακτές των ατόμων που συμβιώνουν με την αναπηρία.

Όπως είναι γνωστό με πρόταση του, που υποβλήθηκε  στο  Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  ο Δήμος Κατερίνης απόκτησε και τοποθέτησε στις ακτές τέσσερις (4) ιδιόκτητες μονάδες, μαζί με τον συνοδό εξοπλισμό τους, ενώ μία (1) μονάδα, λειτουργεί στο πλαίσιο υπογραφής της σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας για την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος ανάμεσα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης.

Παράλληλα, με τον συντονισμό της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, η εθελοντική ομάδα του Δήμου Κατερίνης για τα SEATRAC, η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2021, υποστηρίζει τη χρήση των εγκαταστάσεων Seatrac που διαθέτει ο δήμος, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ στις ακτές του. Υπενθυμίζεται, ότι, οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης είχαν ως αποτέλεσμα την χρυσή διάκρισή του στον διαγωνισμό TOURISM AWARDS 2022 και στην κατηγορία ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, τον Μάϊο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις ενέργειες για την υποστήριξη της ελεύθερης πρόσβασης των ΑμεΑ στις ακτές του Δήμου Κατερίνης υποστηρίζουν επίσης, οι ναυαγοσώστες, που παρέχουν Ναυαγοσωστική κάλυψη στις ακτές του Δήμου,  καθώς και παράκτιες επιχειρήσεις που με προθυμία φιλοξενούν και φέτος τα απαραίτητα τηλεχειριστήρια των Seatrac, προκειμένου να μπορούν να τα προμηθευτούν, εύκολα και άμεσα, οι χρήστες των εγκαταστάσεων και οι εθελοντές.

Όπως τονίζει σχετικά σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος: «Mέσα από τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Με ευαισθησία και σεβασμό στις ανάγκες των συμπολιτών μας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, ώστε να μπορούν όλοι χωρίς διακρίσεις να χαίρονται και να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα το κολύμπι. Παράλληλα, οι ενέργειές μας για την υποστήριξη της ελεύθερης πρόσβασης των ΑμεΑ στις ακτές του Δήμου Κατερίνης συνεχίζονται και αυτό το καλοκαίρι. Ευχαριστώ τους εθελοντές μας και όλους όσοι συμβάλλουν στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

Διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στις παραλίες

Η κύρια ιδέα πίσω από την εγκατάσταση είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια, με μία συσκευή, η οποία μπορεί να εγκαθίσταται στην αρχή κάθε θερινής περιόδου, ενώ με το πέρας της απεγκαθίσταται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το SEATRAC συνιστά βασικά ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.  Τέλος, πλησίον του σημείου τοποθέτησης του Seatrac, προβλέπονται μεταξύ άλλων οι εξής απαιτούμενες υποδομές (οι οποίες έχουν μη-μόνιμο χαρακτήρα, δύνανται να τοποθετηθούν στην αρχή της θερινής περιόδου και να αφαιρεθούν μετά το πέρας της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον): Ξύλινοι διάδρομοι, Αμφίβιο Αμαξίδιο, Αποδυτήρια για ΑμεΑ, Σήμανση, Χώροι σκίασης, Ειδικός κάδος  απορριμμάτων για ΑΜΕΑ