52ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Μουσικοχορευτική παράσταση με το σύνολο «Erisoni» από τη Γεωργία

Πολιτισμός

Η εξωστρέφεια και η γνωριμία με πολιτισμούς άλλων χωρών αποτελούν διαχρονική πολιτική και φιλοσοφία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.

Φέτος αυτή η διάθεση γίνεται πράξη, μεταξύ άλλων, και με τη συνεργασία του Οργανισμού με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Γεωργίας.

  Το διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκό Εθνικό Σύνολο Μουσικής και Χορού «Erisioni»του Γεωργιανού Κράτους το οποίο ιδρύθηκε το 1885, φιλοξενείται στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου του συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ, Δήμου Κατερίνης, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ.

Στις δύο ώρες της παράστασηςτου προγράμματος, το σύνολο αναδεικνύει πρωτότυπους γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με παραδοσιακές φορεσιές από κάθε μέρος της Γεωργίας με γεωργιανό χαρακτήρα και εθνογραφικής φύσης.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ «ERISIONI»

Το Ακαδημαϊκό Εθνικό Σύνολο Μουσικής και Χορού Erisioni του Γεωργιανού Κράτους ιδρύθηκε το 1885. Το σύνολο διανύει τώρα την τρίτη εκατονταετηρίδα, γεγονός πρωτοφανές τόσο για τη Γεωργία όσο και για το εξωτερικό. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε αυτό και ως το Σύνολο-μουσείο.

Από την ημέρα της ίδρυσής του, με αφοσίωση στην εθνική λαογραφία, τις εθνικές παραδόσεις και την πρωτότυπη τέχνη, το σύνολο Erisioni στάθηκε ικανό να δώσει πνοή, να συντηρήσει και να διατηρήσει για τις μελλοντικές γενιές τα κορυφαία έργα επαγγελματικής λαϊκής τέχνης από κάθε περιοχή της χώρας μας που επιβίωσαν εκατοντάδες αιώνες, όπως παραστάσεις με δύο χορωδιακά σύνολα (εναλλαγή δύο χορωδιών), κυκλικούς χορούς, χορούς για τελετουργίες ή ιεροτελεστίες και άλλα είδη. Στα 134 χρόνια λειτουργίας του, το σύνολο Erisioni έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Διακεκριμένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες της γεωργιανής κουλτούρας έχουν εργαστεί ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο Σύνολο, με βαρυσήμαντη συνεισφορά στη γεωργιανή κουλτούρα: οι Zakaria και IvanePaliashvili, οι αδελφοί Balanchivadze, όλη η δυναστεία Kavsadze, ο KirilePachkoria, ο BichikoGvelesiani, ο JanoBagrationi, ο BukhutiDarakhvelidze, ο ShalvaMshvelidze, ο DavitJavrishvili και άλλοι.

Στα 134 χρόνια λειτουργίας του, το Σύνολο έχει καταπλήξει το κοινό σε πολυάριθμες χώρες και πόλεις: Παρίσι, Γενεύη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, ΛοςΆντζελες, Σικάγο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Σιγκαπούρη, Ουκρανία, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ινδία, Βιετνάμ, Περού, Μεξικό, Γερμανία, Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Νορβηγία και πολλές άλλες.

Από το 1986 έως το 2015, ο κος JemalChkuaseli υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνόλου και ο κος RevazChokhonelidze ο βασικός χορογράφος. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο συνδυασμός των δύο καλλιτεχνών ήταν το εφαλτήριο για τον χρυσό αιώνα του μουσικού συνόλου Erisioni. Σ’ αυτό το διάστημα δόθηκε στο Σύνολο το όνομα Erisioni, το οποίο σύμφωνα με τον Σουλχάν-Σαμπά σημαίνει στερέωμα, πάνω από την κορυφή του βουνού).

 Η πρεσβεία της Γεωργίας στην Ελλάδα, IliaMarjanidze και ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, μας καλούν όλους να απολαύσουμε μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής και χορού από το σύνολο «Erisioni».

  Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.