Το 52ο φεστιβάλ Ολύμπου … προ των πυλών

Πολιτισμός

Το δεύτερο μετά την πρώτη πεντηκονταετία Φεστιβάλ Ολύμπου ετοιμάζεται να ανοίξει την αυλαία του. Εκ των πραγμάτων η περίοδος απαιτεί την εγρήγορση της προετοιμασίας. Η διοίκηση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, οι συνεργάτες ανέλαβαν τομείς ευθύνης, ώστε όλα να είναι έτοιμα στον άμεσο χρόνο.

  «Θα το χαρακτήριζα πολυθεματικό, πολυσυλλεκτικό και με πολυεθνική συμμετοχή το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου, χάρις στην παρουσία καλλιτεχνικών προτάσεων από τις μέχρι τώρα τιμώμενες χώρες και όχι μόνο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος.

  Συνεχίζοντας, τονίζει: «Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας και ανασκαφέα του Δίου , Δημήτρη Παντερμαλή. Ήδη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» του Δήμου Κατερίνης (Αρχοντικό Τσαλόπουλου).

  Άλλη ιδιαιτερότητα του φετινού Φεστιβάλ, πέρα των γνωστών παραστάσεων, είναι και η φιλοξενία και νέων ρευμάτων τεχνών, όπως τζαζ, μπλουζ και κλασσική μουσική.

  Η επίσημη έναρξη προγραμματίστηκε για το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου και της αρχειοθήκης του Δίου και ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 με αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.

  Συνδιοργανωτές και φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, οι Δήμοι, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας, καθώς και ο Αρχαιολογικός Τομέας του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου»

  Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Χανδόλιας, αναφέρει: «Παραστάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, όπως θέατρο, αναλόγιο , μουσική, χορός, εικαστικά, αρχαιολογικές ομιλίες, σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους του Οργανισμού απαρτίζουν το ρεπερτόριο μας.

  Δοκιμασμένοι σκηνοθέτες, νέοι σκηνοθέτες και ερμηνευτές, δηλαδή ηθοποιοί, τραγουδιστές, εικαστικοί. χορευτές, σκηνογράφοι καταθέτουν τις απόψεις τους, τις προσεγγίσεις τους, τους προβληματισμούς τους σε νένα πρόγραμμα που πάντα προσδοκά το ανώτερο. Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. οφείλει να προτιμήσει νέες μορφές δημιουργίας και το υλοποιεί, καθώς και νέες δραματουργικές προσεγγίσεις, νέα ρεύματα, σύγχρονη θεματολογία και αισθητή.

  Το βαθύ συναίσθημα που διακατέχει όλους τους συνεργάτες (διοίκηση, καλλιτέχνες, εθελοντές και προσωπικό), οι κοινωνικές αναφορές και ο σύγχρονος προβληματισμός, αποτελούν συχνά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Γιατί η τέχνη της επόμενης ημέρας θα οριστεί πρωταρχικά από τη ζωή του αύριο, καθώς και από τις ανάγκες των ανθρώπων που  η ίδια η ζωή τους θα επιβάλλει.»