Η “Αλλαγή” & η αλλαγή στο Κυπριακό Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981 – 1989

Πολιτισμός

Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσίασαν το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη ‘’ ” Η Αλλαγή” και η αλλαγή στο Κυπριακό, Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981 – 1989 ‘’ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συνεργάτες στου συγγραφέα, του βιβλιοπωλείου Ιανός.
Με αφορμή το βιβλίο, για το Κυπριακό θέμα και την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησαν ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, ο πρώην βουλευτής του Σύριζα, Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και καθηγητής Πανεπιστημίου, Ανδρέας Λοβέρδος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Κλάψης. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Μαρία Αντωνιάδου.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην απόρριψη του σχεδίου Άτσεσον, θέμα που ερευνάται στην εισαγωγή του βιβλίου, τονίζοντας: «Το κοντινότερο στις ανάγκες του Κυπριακού ελληνισμού σχέδιο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απέναντι σε αυτό, συντονίστηκε με το Μακάριο στην άρνηση αυτή και όπως μας λέει ο Παντελής Περιβολάρης, ο αμφίθυμος Γεώργιος Παπανδρέου, για μένα από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς, πείστηκε να το απορρίψει».
Ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987, ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου, σημειώνοντας: «Η κρίση του Μαρτίου του 1987 οφειλόταν σε μάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε αμοιβαίες παρανοήσεις, διότι έλλειπαν οι απ’ ευθείας επαφές, τις οποίες ο Ανδρέας Παπανδρέου απέκτησε μετά το 1987. Υπήρχε άμεση επικοινωνία με τον Οζάλ στη συνέχεια. Σε όλα αυτά μας πηγαίνει μία πολύ όμορφη βόλτα το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι καλογραμμένο. Ο τρόπος με το οποίο ο συγγραφές έχει προσεγγίσει το θέμα δείχνει και το βάθος και την αγάπη του για τον Ανδρέα Παπανδρέου».


Ο Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτήρισε γεγονός την έκδοση του βιβλίου που καλύπτει μία σημαντική περίοδο του Κυπριακού ζητήματος και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, λέγοντας: «Είναι πολύ μεγάλο θέμα το Κυπριακό και καθορίζει τα πάντα. Καθορίζει πράγματα και στην εξωτερική και στην εσωτερική μας πολιτική, που πολλές φορές δεν μπορούμε να τα φανταστούμε. Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει κάποιος που θέλει να εντρυφήσει και να πάει σε βάθος και κάποιος που απλά θέλει να ενημερωθεί και να έχει μία γνώση, ως μία αρχή για περαιτέρω αναζητήσεις και προβληματισμούς.
Σημαντικό, επίσης, κεφάλαιο του βιβλίου είναι η συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας και ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης τόνισε: «Λίγες μήνες μετά την κρίση του 1987 έγινε η συνάντηση στο Νταβός, όπου εκεί ο Ανρέας Παπανδρέου με τον ευφυολόγο τρόπο που τον χαρακτήριζε και τον επιγραμματικό, περιέγραψε το τι συμφωνήθηκε στο Νταβός, στην πραγματικότητα το τι δεν συμφωνήθηκε ως συμφωνία μη πολέμου, που ήταν μία πολύ ευφυής διατύπωση.
Η Μαρία Αντωνιάδου παρουσίασε τον συγγραφέα Παντελή Περιβολάρη, τονίζοντας: «Είναι σαφές ότι λατρεύει τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον μοναδικό πολιτικό που Έλληνες αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα, αλλά στο βιβλίο του βλέπει και τα λάθη του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί αυτό οφείλει να κάνει σε μία επιστημονική μελέτη, αλλά και ως δημοσιογράφος που αρθρογραφεί».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος δήλωσε: «Όταν διάβασα τον τίτλο του βιβλίου ήταν αναπόφευκτο, ότι και να είχα αυτή την ημέρα, να μεριμνήσω να είμαι σε αυτή την εκδήλωση».