Μεγάλη εκδήλωση της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Πολιτική Πολιτισμός

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση “Γενοκτονία-Δικαίωση-Δικαιοσύνη Παντού” που διοργάνωσε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, υποψήφια βουλεύτρια Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το καφενείο του Τσαχούρ αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τους πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για ένα τόσο επίκαιρο και διαχρονικό ζήτημα.

Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου μίλησε αρχικά για την 104η τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τη δύσκολη εγκατάσταση των παππούδων της από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα στην Κατερίνη, τον αγώνα που έδωσαν όλοι οι Πόντιοι για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους στην Ελλάδα. Έκανε επίσης λόγο για την καθυστέρηση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας (αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση Α. Παπανδρέου μόλις το 1994) και το ιστορικό χρέος όλων μας στη μνήμη.

“Μνήμη σημαίνει αντίσταση, γι’ αυτό η μνήμη των προγόνων μας χρειάζεται δικαίωση” ανέφερε χαρακτηριστικά η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου ξεκινώντας να παρουσιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη δέσμευση για δημιουργία Μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, την ίδρυση Μουσείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και την προώθηση της εκμάθησης της ποντιακής ιστορίας στα σχολικά βιβλία. Υπογράμμισε επίσης τα στοχευμένα οικονομικά μέτρα για στήριξη των παλιννοστούντων από την π. Σοβιετική Ένωση (καταβολή Εθνικής Σύνταξης και επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, ρύθμιση στεγαστικών δανείων κ.α.).

Όπως τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου “ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεφάλαιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι στο χέρι όλων μας να του δώσουμε τη δύναμη να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματά μας. Δεσμεύομαι προσωπικά να αγωνιστώ για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τη δικαίωση των προγόνων μας, τη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Δικαιοσύνη Παντού”.