Σε «Πρώτο πλάνο», η υποψήφια βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου: «Πάντα παρούσα»

Κοινωνία Πολιτική

Σε «πρώτο πλάνο» με τους πολιτικούς αλλιώς, είναι ο τίτλος των μίνι συνεντεύξεων, προσώπων από όλους τους χώρους της Πιερίας, που μοιράζονται με τους αναγνώστες του Pieriasocial.gr ,πτυχές της ζωής τους, άγνωστες στο ευρύ κοινό, με διαφορετικές ερωτήσεις. Δέκα διαφορετικές ερωτήσεις ζητούν διαφορετικές απαντήσεις!

Η Θεοδοσία ή αλλιώς όπως την γνωρίζουμε Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, είναι η γυναίκα μαχήτρια. Εκπαιδευτικός, σύζυγος, μητέρα και πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες, τους νέους, την κοινωνία. Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εισπράξει το «άργησες»! Έντονα πολιτικοποιημένη, αλλά πάντα χαμογελαστή, απλή και προσιτή, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με όπλο της τη βαθιά γνώση των προβλημάτων της Πιερίας, αλλά και τις απαντήσεις για τα προβλήματα που μαστίζουν το νομό Πιερίας.

Η «δασκάλα» στην πολιτική; Όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες σας έμαθαν  ότι είστε υποψήφια βουλεύτρια τι σας είπαν;

Μάλλον δε χάρηκαν! Ακόμη και στον δρόμο όταν βρισκόμαστε με μαθητές μου κλαίμε. Μάλιστα ένας μαθητής μου, ζήτησε από τη μαμά του να μη με ψηφίσει  για να μη βγω. Ελπίζω να μην την έπεισε. Παρόλα αυτά όμως στον αποχαιρετισμό μας πριν το Πάσχα μου έγραψαν στον πίνακα «θα είστε η καλύτερη βουλεύτρια της Ελλάδας». Προφανώς και δεν είμαι αναντικατάστατη, αλλά μπορώ να περηφανεύομαι ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες μου με θυμούνται με αγάπη, με χαιρετούν όταν συναντιόμαστε στο δρόμο μετά από χρόνια, με καλούν στις συναντήσεις τους μετά από χρόνια, μου στέλνουν τώρα τις ευχές τους για καλή επιτυχία.

Γιατί είπατε ναι στην Πολιτική;

Το «ναι» στην πολιτική το είπα πριν ακόμη από την εφηβεία μου. Ανάγκη, καθήκον και δικαίωμα η ενασχόληση με τα κοινά για μένα. Η χαρά της συλλογικής διεκδίκησης, η χαρά των συλλογικών αγώνων. Το να μπορώ να πω ήμουν κι εγώ εκεί, βοήθησα κι εγώ μαζί με άλλους να λυθεί κάποιο πρόβλημα. Ήμουν κι εγώ εκεί όταν διεκδικήσαμε και πετύχαμε να γίνει Ιατρείο Μαστού στο Νοσοκομείο Κατερίνης, ήμουν κι εγώ εκεί όταν διεκδικήσαμε και πετύχαμε να γίνει πεζόδρομος και ανάπλαση του Πέλεκα. Ήμουν κι εγώ εκεί σε όλους τους αγώνες των εκπαιδευτικών  για το δημόσιο σχολείο. Και πολλά-πολλά άλλα θα μπορούσα να πω.

Τι ομάδα είστε;

ΠΑΟΚ φυσικά. Είμαι από εκείνους που δεν αλλάζουν ομάδα. Ο άντρας μου κι ο γιος μου, Ολυμπιακοί κι οι δυο, το προσπάθησαν, αλλά μάταια. ΠΑΟΚ στα εύκολα, ΠΑΟΚ και στα δύσκολα.

Ποιο είναι το μότο σας;

Το «πάντα παρούσα» νομίζω με εκφράζει απόλυτα. Και το ωραίο είναι ότι δεν το επινόησα εγώ αυτό το μότο. Μου το κόλλησαν όσοι με ξέρουν, γιατί μου αρέσει να ανακατεύομαι σε όλα όσα αφορούν τη ζωή μας και μπορούν να την κάνουν καλύτερη.

Ποια στιγμή στη ζωή σας έχει χαραχτεί στο μυαλό σας;

Ρωτάτε μια μάνα ποια στιγμή χαράχτηκε στο μυαλό της; Η γέννηση του γιου μου ήταν η ωραιότερη στιγμή στη ζωή μου. Κι ας γεννήθηκε βιαστικός-βιαστικός πριν την ώρα του κι ας έκλαιγε η μάνα μου γιατί στα χρόνια της όταν η γυναίκα γεννούσε στον όγδοο μήνα, ήταν επικίνδυνο για τη ζωή της. Τα παιδιά σε αλλάζουν. Έχουν αυτήν την ιδιαίτερη ικανότητα να κάνουν τον κόσμο όμορφο, ακόμη κι όταν δεν πάνε όλα καλά. Δε στέκεσαι στο τώρα, χαμογελάς, ελπίζεις, σχεδιάζεις, βλέπεις το μέλλον με αισιοδοξία.

Οικογένεια. Το στήριγμα σας;

Για όλους νομίζω. Τόσο η στενή όσο και η διευρυμένη οικογένεια. Είναι οι άνθρωποί σου. Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί 40 χρόνια, μάλλον γεννηθήκαμε μαζί συνηθίζουμε να λέμε. Δε μπορώ να φανταστώ τι άνθρωπος θα ήμουν χωρίς αυτόν, αλλά ξέρω καλά πως ό,τι είμαστε και όσα έχουμε καταφέρει το οφείλει ο ένας στον άλλο. Είναι ο καλύτερός μου φίλος, ο σύντροφός μου στα όμορφα και τα άσχημα.

Σε ποιον μοιάζει ο γιος σας Φοίβος; Τι είπε που η μαμά  ανακατεύτηκε με την πολιτική;

Ο Φοίβος είναι κλωνοποίηση του συζύγου! Και να μη γνωρίζεις τίνος γιος είναι, το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Πήρε βέβαια κάποια στοιχεία στο χαρακτήρα κι από μένα, είναι αρκετά αγχωτικός, είναι κοινωνικός σαν κι εμένα. Κι αυτός από τα 15 του χρόνια ενεργά στην πολιτική, οπότε το είδε ως φυσικό το ότι η μαμά ανακατεύτηκε με την πολιτική.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα σας και ποιο το μειονέκτημα;

Θέλω να θεωρώ ως πλεονέκτημα το ότι είμαι «τούρμπο». Μπορώ να τρέχω από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να κουράζομαι. Και η πολιτική θέλει πολύ τρέξιμο, όταν ασχολείσαι με την καρδιά και την ψυχή σου.

Μειονέκτημα μου είναι ότι έμοιασα στον πατέρα μου, που το παρατσούκλι του ήταν Ψείρας, γιατί ήθελε τα πάντα να είναι στην εντέλεια και στην τρίχα, από το ατσαλάκωτο πουκάμισό του, μέχρι την αυλή και το δρόμο που έπρεπε να «φωνάζουν» από καθαριότητα.

Έτσι κι εγώ. Μ’ αρέσουν τα τακτοποιημένα και καθαρά πράγματα, απεχθάνομαι τις εκκρεμότητες, τις τσαπατσουλιές και τις μισοτελειωμένες δουλειές.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό και χρώμα;

Όλο και πιο δύσκολες οι ερωτήσεις, ε; Τι να σας πω τώρα για το φαγητό; Γενικώς μου αρέσει το φαγητό και να δημιουργώ και να τρώω. Όταν επέστρεφα φοιτήτρια σπίτι η μαμά ετοίμαζε γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο. Το καλύτερο: ποτέ δεν τα πέτυχα όπως εκείνη φυσικά, παρόλο που θα διαβεβαίωναν και οι φίλοι ότι τα μαγειρεύω καλά.

Το χρώμα μου είναι το κόκκινο. Έχει μια ζεστασιά και μια γλύκα το κόκκινο της αισιοδοξίας, της ζωής και των αγώνων μας.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι Πιεριείς;

Πρώτα απ’ όλα γιατί είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα κόμμα που έχει αποδείξει ότι κυρίαρχο μέλημά του είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών και όχι το βόλεμα των κολλητών και φίλων του.

Και δεύτερον γιατί είμαι τόσο πεισματάρα και ξεροκέφαλη όσον αφορά το δίκιο των ανθρώπων, που θα καταφέρω να τους βγάλω ασπροπρόσωπους. Είμαι μία γυναίκα με ευαισθησίες που μπορεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για το καλό του τόπου. Τέτοιες εκπροσώπους χρειάζεται η Πιερία στη Βουλή.