Λαϊκή Συσπείρωση Κατερίνης: Ο Νίκος Τσουπέης εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης

Πολιτική

Στις 03/05/2023, στο χώρο του αμφιθεάτρου στο ΔΙΠΑΕ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του υποψήφιου δημάρχου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του δήμου Κατερίνης Νικόλαου Τσουπέη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας του ΚΚΕ Αντώνης Παπαδόπουλος και  τον υποψήφιο δήμαρχο παρουσίασε η δημοτική σύμβουλος του δήμου Δίου- Ολύμπου και μέλος της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κατερίνα Κουρίτα.

Ακολούθησε ομιλία του υποψηφίου.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Αρχονία Παπαγεωργίου, Στέλλα Νικολάου,  Αχιλλέας Ζαχαρόπουλος καθώς και Περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  Πιερίας Γιάννης Σκούφας.

Μετά την ομιλία του υποψηφίου ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Η Κατερίνα Κουρίτα στην ομιλία της αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα :

“Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής- αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι από 25ετίας αλλαγές της διοικητικής δομής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης 1), ήταν πλήρως εναρμονισμένες με την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και εφαρμόστηκαν ουσιαστικά, πέρα από ψευτοαντιπαραθέσεις, απ’ όλα τα αστικά κόμματα και τις παρατάξεις τους μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι μέσω των νέων τοπικών και περιφερειακών θεσμών όπως συγκροτήθηκαν, με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που πήραν. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους, τις απευθείας αναθέσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, 4623/19 και τον 4625 (που κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας τον Δεκέμβρη του 22) καθώς και ένα σωρό άλλες τροπολογίες (που τις ψήφιζαν από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) δίνοντας απόλυτη πλειοψηφία τα 3/5 στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής. Έτσι ή “απλή αναλογική”, η ισότητα της ψήφου των δημοτών έμεινε στα αζήτητα, η δημοκρατία στα χαρτιά. Το δημοτικό συμβούλιο μετατράπηκε σε ένα άνευρο χωρίς ουσία συμβούλιο μια που όλα τα θέματα τα “περνούσαν” από τις επιτροπές αυτές.

Εξάλλου, ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου με πρόσχημα την πανδημία μπήκε στο γύψο για περισσότερο από 2 χρόνια, συνεδριάσεις μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών, με κλειστά μικρόφωνα και εικόνα (….) Η στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι η μοναδική ψήφος που δεν θα πάει χαμένη, δεν θα την βρει απέναντί του και ενάντιά του ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Δεν θα μετανιώσει, δεν θα ψάχνει άλλα χέρια να κόψει την επομένη των εκλογών. Δεν θα την δώσει κάπου και θα τη βρει αλλού μετά από λίγο καιρό όπως συνηθίζεται πια στα άλλα κόμματα μικρά ή μεγάλα. (….)Στα δύσκολα που έρχονται ο λαός μας χρειάζεται ισχυρή τη μόνη δύναμη που αποδεδειγμένα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, που προειδοποιεί, αποκαλύπτει διεκδικεί, την δύναμη που αποτελεί μαζί με την ίδια του την πάλη ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο, το ΚΚΕ.

Το λέμε καθαρά – δυνατά – τίμια: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό στη Βουλή, στο δήμο και την Περιφέρεια. Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, το ψηφοδέλτιό μας, μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα – αλλαγής και στην Κατερίνη.”

Ο Νικόλαος Τσουπέης στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που ανέδειξε η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο δημοτικό συμβούλιο στα τρεισήμισι χρόνια :

“Συντρόφισσες και σύντροφοι,
φίλες και φίλοι,

Από το βήμα αυτό, από το αμφιθέατρο του τμήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ξεκινάμε συμβολικά τον προεκλογικό μας αγώνα για τις δημοτικές εκλογές.

Ο λόγος που δίνουμε βαρύτητα στο τομέα της εκπαίδευσης είναι, γιατί είναι βασικό κομμάτι που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία από τη μια και από την άλλη έχουμε τεράστιες ανάγκες με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε προκατασκευασμένες και ανεπαρκείς αίθουσες.

Επίσης υπάρχουν σχολεία με αίθουσες κλουβιά που τα παιδιά στοιβάζονται σαν σαρδέλες και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε κοντέινερ ή ενοικιαζόμενα καταστήματα, σχολεία που υποσυντηρούνται ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πτώσεις επιχρισμάτων και η εισροή όμβριων υδάτων εντός του κτιρίου του 2ο και 5ο ΓΕΛ λόγω της ανεπαρκούς στεγάνωσης.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και ως ΚΚΕ στη βουλή αναδείξαμε το θέμα με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή  δίπλα στον αγώνα των καθηγητών, μαθητών και του σύλλογο γονέων και απαιτήσαμε να βρεθεί οριστική λύση του προβλήματος με την απαραίτητη  χρηματοδότηση.

Με τις μικρές μας δυνάμεις πετύχαμε μετά από παρέμβαση μας να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στο 4ο ΓΕΛ, να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος στο 19ο δημοτικό σχολείο, να  λειτουργήσει ο ανελκυστήρας για μαθητές με κινητικά προβλήματα στο 1ο ΕΠΑΛ.

Διεκδικήσαμε έργα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης έτσι ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στα σχολεία μας.

Διεκδικήσαμε την απορρόφηση όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς και για τους παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση των τροφείων και τον πλήρη εξοπλισμό με σύγχρονες υλικοτεχνικές, κτηριακές υποδομές με το ανάλογο επιστημονικό – βοηθητικό προσωπικό.

Στον τομέα της υγείας βρεθήκαμε στη πρώτη γραμμή για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Κατερίνης και κέντρου υγειάς  καθώς επίσης απαιτούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας την λειτουργία των αγροτικών ιατρειών σε όλα τα χωριά.

Αποδείκτικε “γυμνός βασιλιάς” με τις τεράστιες έλλειψης σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε προσωπικό που είχε τραγικές συνέπειες τους θανάτους εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
φίλες και φίλοι,

Αυτά τα τρισίμιση χρόνια βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα απαιτώντας όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ελέγχοντας αν πληρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφαλείας.

Πετύχαμε την καταβολή της καθυστερημένης μισθοδοσίας των εργαζομένων του Ωδείου και της ΔΗΚΕΔΗΚ, όπως επίσης και την καταβολή των υπερωριών των εργαζομένων στην καθαριότητα. Στηρίξαμε τον αγώνα των σχολικών τροχονόμων και πετύχαμε ώστε να πληρωθούν κανονικά όσο διάστημα υπήρχε αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω κορωνοιού και να τους παρασχεθούν τα κατάλληλα μέσα εργασίας τους. Σε κάθε παρέμβαση μας απαιτούσαμε την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του δήμου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όπως για τους εργαζόμενους στη καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Μαζί με κατοίκους, φορείς και συλλόγους εναντιωθήκαμε  κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα Πιέρια.

Παρεμβήκαμε στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο για το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Κατερίνη απαιτώντας την άμεση αντιμετώπιση του καθώς επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων αρνητικά.

Προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτώντας συνεχείς ελέγχους για την αποφυγή της ρύπανσης των ρεμάτων από βιομηχανικά και μη απόβλητα καθώς και της θαλασσιάς περιοχής του δήμου μας. Απαιτήσαμε να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα της  φυσικής επιχωμάτωσης που δημιουργείται στην είσοδο του λιμανιού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν μέσα σ’ αυτό με ασφάλεια τα καΐκια ψαράδων. Όσον αφορά τον Πέλεκα θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξωραϊστεί η περιοχή ένθεν κακείθεν του ποταμού.

Απαιτήσαμε από τη διοίκηση την άμεση καταγραφή των αστέγων, την μέριμνα για τη σίτισή τους και τη διάθεση κατάλληλα διαμορφωμένου δημοτικού χώρου για την ασφαλή στέγαση τους, ειδικά για το χρονικό διάστημα των χαμηλών θερμοκρασιών με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση υπνωτήριο – ξενώνας αστέγων με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.

Διεκδικήσαμε την ανάγκη  κατασκευής  νέου δικτυού ύδρευσης, που να παρέχει ποιοτικό και ασφαλές νερό με ταυτόχρονη μείωση των τελών ύδρευσης μέχρι την υλοποίηση του, την επέκταση του αποχετευτικού δικτυού στη παραλία και την ολοκλήρωση του πεζοδρόμου –ποδηλατοδρόμου στον Κορινό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
φίλες και φίλοι,

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” σε όλους τους δήμους διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την  χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε σταματήσει να αναδεικνύουμε τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί, η αντιλαϊκή πολιτική όλων των Κυβερνήσεων. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή τη διεκδίκηση, ώστε να μην “χαρατσώνουν” οι Δήμοι τον λαό. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής  άμεσης και έμμεσης φορολόγησης

Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι συνταξιούχοι πληρώνουν και διπλοπληρώνουν φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έμμεσους φόρους) γι’ αυτό και οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους.

O Δήμος να στραφεί στην διεκδίκηση της κάλυψης του συνόλου των αναγκών του από ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αποδεχόμαστε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια  και γι αυτό διεκδικήσαμε στο  δημοτικό συμβούλιο για τα τέλη: Την μείωση των δημοτικών τελών με στόχο την πλήρη κατάργηση τους με ιεράρχηση στη φάση αυτή τις ευπαθείς ομάδες των ανέργων, των πολυτέκνων, των ΑΜΕΑ, κ. άλλους, για τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, για την άρδευση των αγροτών και των τελών για τους παραγωγούς – επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς, όπως έπραξε άλλωστε ο κομμουνιστής δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι στο  δήμο Πάτρας όπου ασκεί διοίκηση.

Θέσπιση ειδικού επαγγελματικού συντελεστή στη μέγιστη τιμή για τις Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθερής κ Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές  εταιρείες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Διεκδικούμε την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Την απόδοση κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.

Σταθήκαμε με έγνοια  σε κάθε απλό ή σύνθετο ζήτημα που μας κατέθεσαν δημότες, και δεν σας κρύβουμε ότι είναι συγκινητικό λαϊκοί άνθρωποι να αναγνωρίζουν τους κομμουνιστές, ως εκείνη τη δύναμη που τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Δύναμη που θέλουμε να γίνει στις προσεχείς εκλογές μεγαλύτερη για να ακούγεται περισσότερο η φωνή των εργαζομένων και του λαού μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί όποια διοίκηση και να προκύψει από τις εκλογές, ένα είναι σίγουρο ότι δεν τους χωρίζει τίποτα. Και αν κοκορομαχούν καμιά φορά στο δημοτικό συμβούλιο ή έξω από αυτό, οφείλεται στο ότι δεν έχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές.

Με βάση και την πρόσφατη πείρα, θέτουμε το ειλικρινές ερώτημα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους μικροαγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τον λαό του δήμου μας :  Οι άλλοι συνδυασμοί θέλουν να  αγωνιστούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας μας τόσο στο χώρο δουλειάς όσο και στο τόπο κατοικίας;                                                                                                  

Έχει την πείρα τώρα ο λαός μας να κρίνει πως κάθε διοίκηση είναι χειρότερη από τη προηγούμενη, πως όταν χρειάζεται μια χαρά συμπράττουν και μετακινούνται από συνδυασμό σε συνδυασμό, πόσο ״ακομμάτιστοι ״είναι όταν δηλώνουν σε συνεδριάσεις ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Διοίκηση που φόρτωσε το λαό με νέο δάνειο για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας φωτιστικούς λαμπτήρες.  Έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια με χρηματοδότηση του κράτους ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Δεν πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση σε κανένα σχολικό ή δημοτικό κτίριο. Ακόμα και αυτή η πολυδιαφιζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού μεγάρου δεν υλοποιήθηκε και κινδυνεύει να χαθεί. Αντί για την ικανοποίηση των αναγκών κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων, όπως το μουσικό σχολείο κινδυνεύουμε να κλείσουμε σχολεία λόγω ανεπαρκούς και ανύπαρκτης συντήρησης τους, όπως το 5ο ΓΕΛ.

Έργα ασφαλτόστρωσης στην πόλη της Κατερίνης έχουμε να δούμε από την προηγουμένη προεκλογική περίοδο, που πολύ πιθανόν κάτι ανάλογο να δούμε και φέτος. Πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες στοχευμένες ασφαλτοστρώσεις σε αγροτικούς δρόμους πολύ πίσω από τις απαιτούμενες ανάγκες.

Δεν έγινε αναβάθμιση των  χώρων πρασίνου – αθλητισμού – αναψυχής., παιδικών χαρών στις λαϊκές γειτονίες, παρά μόνο σε κεντρικούς χώρους με έργα “βιτρίνας”.

Δεν αποκατασταθήκαν οι δημοτικοί δρόμοι πέριξ του Πελεκά και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμιση και προστασία της περιοχής από πλημμύρες.

Δεν ξεκίνησε ακόμα μετά από τρεισήμισι χρόνια το έργο μετεγκατάστασης των Ρομά.

Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών της παραλίας που πρέπει να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2023.

Δεν ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό μέγαρο που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρονιά να έχει παραδοθεί προς χρήση στην κοινωνία μας και έχουν κατασπαληθεί εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα χρονιά χορτάσαμε υποσχέσεις και εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων από τον δήμαρχο που ποτέ δεν έγιναν έργα, μετά χάσαμε και το δήμαρχο από τα δημοτικά συμβούλια. Εμφανιστήκαν όμως προϋπολογισμοί του δήμου τη τελευταία ώρα, που ψηφιστήκαν χωρίς να έχουν διαβαστεί, κατά παράδοση των μνημονίων και αμέτρητες αναθέσεις έργων και υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Εμείς δεν διαμορφώνουμε θέσεις και αιτήματα ειδικά για τις ανάγκες της εκλογικής μάχης, όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις. Στην προμετωπίδα μας υπάρχει ένα σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Γι’ αυτό καλούμε το λαό να βγάλει στην επιφάνεια τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις του, να αξιοποιήσει την πολύτιμη πείρα του, να χειραφετηθεί όσο γίνεται πιο γοργά από την πολιτική εκφοβισμού, χειραγώγησης, καταστολής, να έχει σταθερό κριτήριο τα ασυμφιλίωτα συμφέροντα ανάμεσα στην αστική τάξη, από τη μια, την εργατική τάξη, από την άλλη, μαζί με τους κοινωνικούς της συμμάχους.

Καλούμε τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς δημότες παρά τις οποίες διαφωνίες έχουν, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές.

Γιατί δεν λείψαμε από κανέναν αγώνα για μόρφωση, υγειά, ειρήνη, δουλειά, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των προσφύγων, για να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από καμία λαϊκή οικογένεια, για να μην χάσει το σπίτι του κανένας, κάνοντας πράξη το σύνθημα μας «μόνοι τους και όλοι μας με δυνατό ΚΚΕ».

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με ένα απόσπασμα από τη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου»

Δεν έχω καιρό να κουραστώ. Δεν έχω καιρό να σταυρώσω τα χέρια μου.
Δεν έχω καιρό να μην αγαπώ, να μη μισώ, να μη θέλω, να μη σκοτώνομαι.
Δος μου το χέρι σου – κι απ’ την αρχή – μιαν άλλη αρχή.

Κάποτε θ’ ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς.
Περπάτα.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, καλή δύναμη  και καλό βόλι ”