Διήμερη εκπαίδευση για 15 δημοσιογράφους από το Διεθνές Κέντρο Ασφάλειας

Επαγγελματίες

Η σημασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε συνθήκες πολεμικών συρράξεων και διαδηλώσεων, αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον, ήταν τα βασικά αντικείμενα γύρω από τα οποία ανέπτυξε ο Βρετανός εκπαιδευτής Ντέιβιντ Μπέβαν το πρόγραμμα διήμερου εργαστηρίου για 15 δημοσιογράφους, που έγινε την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο πλαίσιο του «Media Freedom Rapid Reponse»,  και την  επιμελήθηκε η ΕΣΗΕΜ-Θ.

Κατά την πρώτη ημέρα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου ο Ντέιβιντ Μπέβαν, σταθερός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για θέματα ασφάλειας, διέτρεξε με υλικό από τη τριαντάχρονη δράση του σε δεκάδες χώρες παραδείγματα για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν οι άνθρωποι των ΜΜΕ ενώ καλύπτουν πολεμικές συρράξεις.

Επίσης, ανέλυσε τις τακτικές που ακολουθούν οι αστυνομικών αρχές  ή διάφορες ομάδες σε διαδηλώσεις και έδειξε τις τεχνικές και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι ώστε να ασκούν το έργο τους προστατευμένοι.

Τόνισε, μάλιστα, τη σημασία, που έχει η οργάνωση του πλάνου για τη διατήρηση  της επικοινωνίας και του τρόπου διαφυγής για τους δημοσιογράφους σε πολεμικές συνθήκες ή πριν να εκδηλωθούν τα οποιαδήποτε γεγονότα στις διαδηλώσεις.

Τη δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου η εκπαίδευση εστιάστηκε στα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να  φέρει κάθε δημοσιογράφος, όταν εργάζεται σε επικίνδυνο περιβάλλον (κράνος, γιλέκο προστασίας, αναπνευστική μάσκα για αέρια κ.ά.) και την ορθή χρήση τους.

Επίσης, ο εκπαιδευτής παρουσίασε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κι ανέλυσε διεξοδικά τους τρόπους καλύτερης προστασίας των ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία της προστασίας των πηγών  και  των προσωπικών δεδομένων.

Στην τελευταία ενότητα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι ανά δυάδες, παρουσίασαν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τη κάλυψη διαδηλώσεων στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Η επόμενη δράση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ θα είναι το Σχολείο Ασφάλειας που θα γίνει από τις 8 ως τις 12 Μαΐου στο Κιλκίς (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης).