Η δήμος Κατερίνης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 450 χιλιάδων ευρώ εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της τότε διοίκησης Χιονίδη για τα “πράσινα” σχολεία

Κοινωνία

Η διοίκηση Κουκοδήμου καλείται να πληρώσει συνολικό πρόστιμο 450.000 ευρώ, για ακόμη μια φορά εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της τότε διοίκησης Χιονίδη και των αποφάσεων της σχετικά με τα τρία «πράσινα» βιοκλιματικά σχολεία.

Το «πρόβλημα» που προέκυψε από την ίδρυση νέων σχολείων και την εγκατάστασή τους στα συγκεκριμένα κτίρια, οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους έγινε για μετεγκατάσταση σχολείων που ήδη λειτουργούν στον αστικό ιστό της Κατερίνης (4ο, 14ο και 15ο) και όχι για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων (17ο, 18ο, και 19ο). Παρότι η τότε διοίκηση είχε προσπαθήσει να «διορθώσει» το ζήτημα (προτείνοντας τη μετονομασία των νέων σχολικών μονάδων σε 4ο, 14ο και 15ο Δημοτικό Σχολείο), η πρόταση της δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν επέτρεψε την οριστική στέγαση των νέων σχολικών μονάδων (17ο, 18ο και 19ο) στα νέα κτίρια, παρά μόνο την προσωρινή. Αυτό σήμαινε, ότι με τη λήξη της τότε σχολικής χρονιάς, θα έπρεπε να γίνει «πραγματική» μετεγκατάσταση των σχολικών μονάδων του 4ου, 14ου και 15ου Δημοτικού Σχολείου στα βιοκλιματικά κτίρια.

Η τότε διοίκηση Χιονίδη, προτίμησε να εγκαταστήσει στα νέα κτίρια νεοϊδρυθήσες σχολικές μονάδες, αντί να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση παρουσιάζοντας μάλιστα ως μεγάλο προεκλογικό κατόρθωμα την ίδρυσή τους και αποκρύπτοντας τα πραγματικά στοιχεία.

Το θέμα, είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο ανεξάρτητος τότε δημοτικός σύμβουλος και νυν αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης. Εγγράφως τότε είχε ρωτήσει «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που θα προκύψει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους από την λανθασμένη απόφαση της μετονομασίας και όχι την ορθή της μετεγκατάστασης». Αν και το ερώτημα κατατέθηκε (και) εγγράφως, η τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μπατάλα Τζουμέρκα κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του συμβουλίου, είχε πει πως η απάντηση θα δινόταν σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.