Η παρουσίαση του βιβλίου της Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη Μάγδας την Τρίτη 25 Απριλίου

Πολιτισμός

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη «Πατρίδα ξένη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις παρουσιάζεται στην Κατερίνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ, την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, στις 7:30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Διονύσης Ζαρώτης. Αποσπάσματα του μυθιστορήματος θα διαβάσουν ηθοποιοί του θεάτρου Πήγασος η Άννα Γκούντα και η Κατερίνα Παρλίτση.

Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού.αγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999). Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού. Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα.

Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999). Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ; Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία.

Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1963 Εργάστηκε είκοσι επτά χρόνια στον ΟΤΕ. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη συγγραφή από τα γυμνασιακά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στον Ποιητή, πολιτικό και πρεσβευτή της Unesco Γιάννη Κουτσοχέρα. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες του νομού Πιερίας με πολιτιστικά θέματα. Σήμερα συνεργάζεται με την ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είναι ανταποκρίτρια του Bookia στην Πιερία και Τήνο. Έχει βραβευτεί για το έργο της. Είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών Μέλος της PEN GREECE Μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά- Μαμάδου Τήνου Μέλος του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικτονιών

 ΕΡΓΑ 1. «Χωρίς ταυτότητα» Ποίηση 1988

2. «Ιριδίσματα» Ποίηση 1990 εκδόσεις Γκοβόστη

3. «Ηώ» 1992 Ποίηση εκδόσεις Γκοβόστη

4. «Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα» Ποίηση 2008 από την Εκδοτική Όλυμπος

5. «Καθρέφτης ψυχής» από τις εκδόσεις Άνεμος 2011

6. «Ζωή σε θαλασσοσταλιές» 2014 εκδόσεις Έναστρον

7. «Στο κόκκινο τ’ ουρανού» 2017 εκδόσεις Πνοή

8. Ποιητική συλλογή «Αντανακλάσεις» με την εικαστική Ματιά του Παναγιώτη Φτάρα-2019 – Αυτοέκδοση

9. «Πατρίδα Ξένη» μυθιστόρημα εκδόσεις Άπαρσις

1O. «Πέτρας ψίθυροι» του Γιάννη Σαμοθράκη με δικά της κείμενα και ποιήματα.

11. Κίτρινες κρυφές σελίδες”, διηγήσεις 2023- εκδόσεις Οξύνεια

Συμμετοχή με διήγημα στον συλλογικό τόμο «Διηγήματα Εγκλεισμού» και με ποίημα στο «Ημερολόγιο 2021» των εκδόσεων Άπαρσις Συμμετοχή με διήγημα στη συλλογική έκδοση «33 ιστορίες για το 1821» εκδόσεις GEMA 2022

Συμμετοχή στο ημερολόγιο 2023 του PEN GREECE«50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου» εκδόσεις Αγγελάκη

Μεταφράστηκαν ποιήματα της στο ιταλικό πολιτιστικό έντυπο I Paesaggi Dell’ Anima των εκδόσεων Edizioni Universum