Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της πρώτης κατοικίας – Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας, χειρουργός ΩΡΛ και υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Πιερία

Πολιτική

Ακραία η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ως προστάτης των ευάλωτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών και να καταθέτει γενικότητες για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κατοικίας. Καλό θα ήταν να ξεκινούσε με μία συγγνώμη όχι μόνο για όλα αυτά που υποσχέθηκε και δεν έκανε ποτέ, αλλά κυρίως για τα κοινωνικά κεκτημένα που γκρέμισε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, όπως τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τον νόμο 3869/2010, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά διέσωσαν τις κατοικίες τους και ρύθμισαν τις οφειλές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε,  τον καταψήφισε και ποτέ δε ζήτησε την επαναφορά του. Άλλωστε, όπως διέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος 3869/2010 δεν παρείχε επαρκή προστασία στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας, σε σχέση με τη σεισάχθεια, που υπόσχονταν ότι δήθεν θα εφαρμόσουν οι ίδιοι. Αντί της σεισάχθειας, όμως, στα χρόνια της διακυβέρνησής τους, αντικατέστησαν τον νόμο 3869/10 μ’ έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια και άνοιξε την πόρτα στα funds, για να προετοιμάσουν την αγορά των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε από την αρχή το ιδεολογικό της πρόσημο καταργώντας οριστικά τον νόμο Κατσέλη και φέρνοντας έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος έχει αποτύχει παταγωδώς. Και παρ’ όλες τις επικοινωνιακές προσπάθειες της Κυβέρνησης για ωραιοποίηση της πραγματικότητας, οι αριθμοί και οι κοινωνικοί δείκτες αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα και αποδεικνύουν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

 -μόλις 4.300 ευάλωτοι συμπολίτες μας κατάφεραν να ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

-53.000 πλειστηριασμοί πραγματοποιήθηκαν το 2022 και άλλοι τόσοι έχουν προσδιοριστεί για το 2023.

-Τέσσερα εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία.

-2.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

– Πάνω από ένα εκατομμύριο δάνεια είναι «κόκκινα».

– 90 δισ. «κόκκινα» δάνεια έχουν περάσει ήδη στα χέρια των funds.

• Το ιδιωτικό χρέος ανεβαίνει διαρκώς, υπερβαίνοντας τα 270 δις ευρώ

για το 2023.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μόνο το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, καταθέτει τροπολογίες και αντιστέκεται στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ.  Μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά με τους μη προνομιούχους. Μόνο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις και όχι γενικότητες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης, με επαναφορά του Ν. 3869/2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια και ταυτόχρονη κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη να προηγείται έναντι των funds στην αγορά του δανείου του.  Μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι με τους δανειολήπτες και όχι με τα funds.

Πιο συγκεκριμένα, οι νομοθετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν:

• Την αποκατάσταση της προστασίας της κύριας κατοικίας

• Την προστασία της αγροτικής περιουσίας

• Τη θέσπιση δεσμευτικών κανόνων για την αναδιάρθρωση των οφειλών

• Το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του

• Τη δίκαιη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

• Την προστασία των δικαιωμάτων των εγγυητών και την άμβλυνση του χρέους τους

• Τη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας και κανόνων για τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να μη δρουν ασύδοτα

• Την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού με κυρώσεις για τους πιστώσεις που δεν συμμετέχουν ουσιαστικά και με δυνατότητες προσφυγής για τους οφειλέτες

• Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά σε 120 δόσεις, με διαγραφή του 30% της οφειλής, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.