Η επόμενη μέρα με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας – Προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης – Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Οικονομία Πολιτική

Ανάσα και ανακούφιση σε χιλιάδες πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και γενναία ρύθμιση οφειλών για όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Είναι δίκαιο και θα το κάνουμε πράξη, με μια προοδευτική προγραμματική διακυβέρνηση μετά την 21η  Μαΐου.

Με μια πρώτη ενέργεια που θα είναι η  αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης  με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,

και με ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, που θα αφορά

  • όλες τις οφειλές προς “θεσμικούς” πιστωτές: Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • και κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ένα νέο πλαίσιο με προϋποθέσεις απλές και αυτονόητες, χωρίς παραθυράκια για αποκλεισμούς.

Ένα νέο πλαίσιο που θα προβλέπει

κανόνες στη λειτουργία των funds. Η εξωδικαστική ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική. Καμία τράπεζα δε θα μπορεί να κάνει «bypass» την υποχρέωση να προτείνει βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί για αναγκαστικές εκτελέσεις και πλειστηριασμούς.Αν ο πιστωτής δε συμμετάσχει, ακυρώνεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.

-ρύθμιση των οφειλών  με διαγραφή του 40-60% και κρατική επιδότηση ως 50%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής, ή ρύθμιση των οφειλών με καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας και μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής με σταθερό επιτόκιο 2%.

Με  ρύθμιση και για όσους έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και βρέθηκαν με υπέρογκες επιβαρύνσεις: ρύθμιση της οφειλής τους, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία την περίοδο που έλαβαν το δάνειο, αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.

Γιατί για μας το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες. Το κράτος για μας έχει  κοινωνική λειτουργία. Δεν είναι ένας μηχανισμός στήριξης της κερδοσκοπίας ολιγοπωλίων.

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για να σταματήσουμε τους Fast track πλειστηριασμούς, για να βάλουμε φραγμό στα ανεξέλεγκτα funds, για να κλείσουμε και την τελευταία κερκόπορτα στους επιτήδειους.

Χαϊλατζίδου Θεοδοσία ( Γνωσούλα)

υποψήφια βουλεύτρια Πιερίας με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ