Κ. Κουτρούπας: “Δε θα θυσιάσουμε τις αρχές μας με αντάλλαγμα κυβερνητικές και υπουργικές θέσεις”

Πολιτική

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Πιερία, Κωνσταντίνος Κουτρούπας.

Ο κ.Κουτρούπας αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες της κυβέρνσησης και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως:

“Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται 4 χρόνια στην εξουσία. Πρέπει να σταματήσει να κάνει διάχυση ευθυνών και επικοινωνιακή πολιτική και ν’ αναλάβει την ευθύνη.”

Σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο ανέφερε:

“Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν έβαζε πλάτη στα δύσκολα και δεν έριξε ποτέ τη χώρα στα βράχια. Το ίδιο θα πράξει και τώρα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αν ο κόσμος πιστέψει στο πρόγραμμά μας και έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, τότε θα αξιοποιήσουμε τη διερευνητική εντολή και θα προσπαθήσουμε να έχουμε σταθερότητα και προοπτική από την πρώτη Κυριακή.”

Παράλληλα αναφέρθηκε στις επαφές του με την κοινωνία και το θέμα των δημοσκοπήσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

1.Το φριχτό δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Πώς κρίνετε την παραίτηση του κ. Καραμανλή και ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Ανείπωτη η τραγωδία των Τεμπών, πολλά κι αναπάντητα τα ερωτήματα με την κυρίαρχο για μένα το ερώτημα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επί 9 χρόνια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη σύμβαση 717 και το σύστημα της τηλεδιοίκησης. Ο κ. Καραμανλής καλώς ζήτησε συγγνώμη, στο πρόσφατο παρελθόν δεν ακούστηκε ούτε αυτή και ορθώς και παραιτήθηκε. Δεν τελειώνει όμως εκεί η πολιτική του ευθύνη. Ο παραιτηθείς υπουργός, ο οποίος θα είναι και εκ νέου υποψήφιος, γνώριζε, όπως αποδείχθηκε από πολλά έγγραφα, για την έλλειψη ασφάλειας στους σιδηροδρόμους και δεν ενεργούσε. Και ενώ γνώριζε τον κίνδυνο στον οποίο εξέθετε τους επιβάτες, την ίδια στιγμή εγγυόταν στη Βουλή την ασφάλεια των επιβατών στον σιδηρόδρομο. Επομένως, η ευθύνη του δε σταματά στην παραίτησή του δυο μήνες πριν τις εκλογές. Όπως και η ευθύνη της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη δε σταματά στη συγγνώμη. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται 4 χρόνια στην εξουσία. Πρέπει να σταματήσει να κάνει διάχυση ευθυνών και επικοινωνιακή πολιτική και ν’ αναλάβει την ευθύνη. Να μας απαντήσει ποιος έκρινε κατάλληλο τον σταθμάρχη. Να μας απαντήσει γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα τηλεδιοίκησης και όχι να προσπαθεί ακόμα και σήμερα να μας εξαπατήσει υποστηρίζοντας με θράσος, ψευδώς ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει.

Τα επόμενα βήματα είναι, καταρχήν, να χυθεί άπλετο φως στο πολύνεκρο δυστύχημα, ν’ αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν και να προωθηθούν οι αλλαγές στους σιδηρόδρομους με συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε αμέσως τις πέντε προτάσεις μας για έναν ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο.

2. Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας προκήρυξε εκλογές για τα τέλη Μαΐου. Πώς κρίνετε αυτή την απόφαση; Πώς βλέπετε την επιχείρηση “έλεγχος ζημιών” από την κυβέρνηση;

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός όχι βέβαια θεσμικά, αλλά σε τηλεοπτική εκπομπή, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Στις δημοσκοπήσεις, μετά την τραγωδία, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η μεγάλη οργή του κόσμου και η Κυβέρνηση όπως είναι λογικό, εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεν ξέρω τι προσδοκά η Κυβέρνηση και τι μπορεί να αλλάξει σε δύο μήνες. Ν’ αποκτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της; Οι πολίτες ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες και να προωθηθούν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Προς το παρόν, βλέπουμε την Κυβέρνηση να διαχέει τις ευθύνες και να διαχειρίζεται επικοινωνιακά την τραγωδία. Το νέο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα δώσει μάχη με το βαθύ κράτος, παραβλέποντας ότι ο ίδιος είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησής του, δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να αλλάξει το βαθύ κράτος. Αντίθετα, το συντηρούσε και το αποκαλούσε, μάλιστα, επιτελικό. Και ξαφνικά είναι βαθύ και θέλει να το αλλάξει τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές υπό το βάρος της τραγωδίας. Προσωπικά, αυτό που εκλαμβάνω από τις επαφές μου είναι ότι οι πολίτες ζητούν αλλαγή πολιτικής και πολιτικού ήθους. Όσο και να το επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες δε θα ξεπλύνουν τις ευθύνες τους.

3. Πως θα κινηθεί μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι η συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ρεαλιστική;

Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν έβαζε πλάτη στα δύσκολα και δεν έριξε ποτέ τη χώρα στα βράχια. Το ίδιο θα πράξει και τώρα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αν ο κόσμος πιστέψει στο πρόγραμμά μας και έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, τότε θα αξιοποιήσουμε τη διερευνητική εντολή και θα προσπαθήσουμε να έχουμε σταθερότητα και προοπτική από την πρώτη Κυριακή. Πάντα, όμως, με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους. Στο πρόγραμμά μας, έχουμε 10 προτεραιότητες που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολλών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για διαφάνεια, αξιοκρατία, δίκαιη πράσινη ανάπτυξη και μείωση ανισοτήτων. Αν δεν υλοποιηθούν οι προτεραιότητές μας, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση. Δε θα θυσιάσουμε τις αρχές μας με αντάλλαγμα κυβερνητικές και υπουργικές θέσεις.

4.Τι εισπράττετε από τις επαφές σας με την τοπική κοινωνία μετά την τραγωδία των Τεμπών;

Μετά την τραγωδία των Τεμπών, οι άνθρωποι είναι μουδιασμένοι. Την αρχική θλίψη διαδέχτηκε μια πρωτοφανής οργή. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος κυρίως με την κυβέρνηση, λόγω της επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας και την απόπειρα διάχυσης ευθυνών, αλλά και απογοητευμένος απ´ όλο το πολιτικό σύστημα. Η φράση «ζούμε από τύχη» είναι τρομακτικά εύστοχη και αντικατοπτρίζει την ανασφάλεια που βιώνουμε ως κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Όταν ξεκίνησα, 15 ημέρες μετά, δειλά-δειλά ξανά τις επαφές μου με τον κόσμο, διαπίστωσα ότι οι πολίτες ζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη. Αποδοκιμάζουν το πελατειακό, κομματικό κράτος που μας έφτασε μέχρι εδώ και ζητούν νέο πολιτικό ήθος, πρόσωπα νέα και αμόλυντα. Ζητούν αλλαγή σελίδας.

Είναι χρέος μας, σ’ αυτή τη συγκυρία, να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολίτη με την πολιτική και τους πολιτικούς. Να τους δείξουμε ότι υπάρχει αυτός ο άλλος δρόμος που αναζητούν. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε λάβει το μήνυμα από την Κοινωνία και επιθυμούμε να το μετουσιώσουμε σε πράξη με το πρόγραμμά μας, τις ρεαλιστικές μας προτάσεις και τα ανανεωμένα αξιακά στελέχη μας. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, ο κόσμος δείχνει να εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλω και να μ’ εμπιστεύεται κι αυτό με γεμίζει με αισθήματα ευθύνης. Δεσμεύομαι ότι στο μέλλον, σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι, θα είμαι πάντα δίπλα στον άνθρωπο, στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματά του και πάντα με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς. Γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική.

5.Πώς βλέπετε τις τελευταίες μετρήσεις; Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν σ’ αυτήν τη συγκυρία δημοσκοπήσεις;

Είναι αδιανόητο για μένα, αλλά και μεγάλη ασέβεια τρεις μόλις μέρες μετά το τραγικό συμβάν να ρωτούν τηλεφωνικά τους πολίτες τι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Προφανώς, όλο αυτό εντασσόταν στην προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας και διάχυσης των ευθυνών. Άλλωστε, το κυβερνητικό αφήγημα άλλαξε, από το ανθρώπινο λάθος, στο «φταίμε όλοι» και μετά σε μια υποκριτική συγγνώμη, χωρίς όμως να βάζουμε τον κ. Μητσοτάκη στο κάδρο των ευθυνών. Η πραγματικότητα και τα γεγονότα κατέδειξαν ότι το επιτελικό κράτος καταρρέει παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συστημικών ΜΜΕ να πετάξουν την μπάλα…στην εξέδρα.

Οι μετρήσεις αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του κόσμου και είναι αλήθεια ότι οι μετρήσεις δείχνουν τη δυσπιστία του κόσμου στο πολιτικό σύστημα εν γένει. Βέβαια, όπως είναι λογικό κι αναμενόμενο μεγαλύτερες ευθύνες ρίχνει στην Κυβέρνηση και γι’ αυτό βλέπουμε και μία πρωτοφανή πτώση της. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το επιτελικό του κράτος πλήττονται στην ουσία του. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα αποτυπωθεί και εκλογικά. Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται στην πλευρά των αναποφάσιστων. Πιστεύω ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αναζητούν μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση από αυτή της ΝΔ και του Συριζα, μία πρόταση που θα τους εμπνεύσει και θα απαντά στα πραγματικά τους προβλήματα.