Θα πουλήσετε και το νερό ρε αθεόφοβοι; *της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Απόψεις Πολιτική

Πήγε καλά η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, και είπαν να την επαναλάβουν με το νερό. Μειώσαμε την κατανάλωση ρεύματος και πληρώνουμε περισσότερα, ενώ οι εταιρείες διανομής κερδίζουν δισεκατομμύρια. “Επιτυχημένο μοντέλο”, για τις εταιρείες φυσικά. Αντίστοιχο μοντέλο ιδιωτικοποίησης σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ύδρευση.

Μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις με ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Προφανώς ο Κ. Μητσοτάκης βιάζεται να παραχωρήσει όσα “ασημικά” της χώρας δεν πρόλαβε στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του στους κολλητούς του.

Προχωρούν ξανά με τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή ιδιωτικοποιήσεων: αφού φρόντισαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), μέσω του υψηλού και αβάσταχτου κόστους ενέργειας, των συγχωνεύσεων αλλά και της δυσφήμισής τους, ετοιμάζονται τώρα, με το νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και Αποβλήτων, να παραχωρήσουν τις μονοπωλιακές τους υποδομές σε ιδιώτες, καταστρατηγώντας το ρόλο και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να υπόκειται στους όρους της “ελεύθερης” αγοράς και του κέρδους.

Θα ανεχτούμε ως κοινωνία αυτό το ξεπούλημα; Βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες από την παραχώρηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες. Θα ανεχτούμε να μετατραπεί σε εμπόρευμα και το νερό;

Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, την υγεία και το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Όλες και όλοι εμείς, προοδευτικές δυνάμεις και τοπική αυτοδιοίκηση, θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης των βασικών κοινωνικών αγαθών, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά. Δε θα πούμε εμείς το νερό-νεράκι για να κερδίσουν οι πλούσιοι φίλοι του.

Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου

υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας