Κ. Κουτρούπας, για την απουσία της Πιερίας από τις αποζημιώσεις σε βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια: “Συγκεκριμένοι κύκλοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια”

Αγροτικά Πολιτική

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε χθες με τις αποζημιώσεις για τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, υπήρξαν συγκεκριμένοι κύκλοι που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, προφανώς για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια και ανυπαρξία στη διεκδίκηση της DE MINIMIS αποζημίωσης.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η DE MINIMIS αποζημίωση αφορά ροδάκινα ( επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια και ορίζεται σε 70€ ανα παραγωγικό στρέμμα, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ διαπιστωμένες και καταγεγραμμένες ζημιές ( αυτή είναι επιπλέον αποζημίωση ).

Η συγκεκριμένη αποζημίωση αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Προφανώς η Π.Ε.Πιερίας δεν επλήγη από την ενεργειακή κρίση.

Στην Πιερία καλλιεργούνται περί τα 3.000 στρέμματα βερίκοκα, περί τα 700 στρέμματα ροδάκινα και περί τα 500 στρέμματα νεκταρίνια. Άρα συνολικά περί τα 4.200 παραγωγικά στρέμματα που θα λάμβαναν 70€ αν στρέμμα. Συνολικά θα μοιράζονταν 294.000€ σε παραγωγούς τους Πιερίας μας. Μπορεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους κυβερνητικούς βουλευτές να θεωρείται μικρό το ποσό, ωστόσο θα βοηθούσε σημαντικά τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να καλύψουν μέρος των βασικών τους αναγκών.

Επικοινώνησα άμεσα με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κ. Πουλά, ο οποίος θα καταθέσει άμεσα επερώτηση στη Βουλή, για ποιο λόγο η Πιερία, για πολλά στη φορά, παραμένει εκτός DE MINIMIS αποζημιώσεων.

Οι αγρότες πρέπει να στηριχτούν άμεσα με συντονισμένες δράσεις και διεκδικήσεις και όχι μόνο με επαφές για το θεαθήναι.