Ασταμάτητος ο χειρουργός ΩΡΛ και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Πιερία, Κωνσταντίνος Κουτρούπας, που παρά το βεβαρυμμένο, λόγω της εργασίας του, ωράριο, πάντα τιμά τις εκδηλώσεις της περιφέρειάς μας

Πολιτική

Συγκεκριμένα, το τριήμερο, που μας πέρασε παρευρέθηκε σε σειρά εκδηλώσεων και το απόλαυσε, όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι είναι το τελευταίο αποκούμπι για  τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό είναι πάντα κοντά τους και τους στηρίζει έμπρακτα. «Κοντά στην παράδοση, η μνήμη μένει ανέπαφη. Δεν ξεθωριάζει», συνηθίζει να λέει.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, λοιπόν, παρευρέθηκε στο «παραδοσιακό βλάχικο γλέντι» του νεοσύστατου Συλλόγου Βλάχων Κατερίνης «Αγία Τριάδα», που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Μπουγάτσας  «Κώστας». Ο Κωνσταντίνος, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο και το ΔΣ για την προσπάθεια που καταβάλουν για την αναγέννηση του Συλλόγου, εξέφρασε την έμπρακτη στήριξή του, συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και διασκέδασε με χαρά μαζί τους, τιμώντας τη βλάχικη καταγωγή του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Λαογραφικού Συλλόγου Διάδοσης της Ποντιακής Παράδοσης, «Ο Πυρρίχιος», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στη Σφενδάμη, όπου αντάλλαξε εγκάρδιες ευχές με τους φιλόξενους και πάντα χαμογελαστούς κατοίκους και συζήτησε μαζί τους. Φεύγοντας, συνεχάρη την πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου για την όμορφη εκδήλωση, αλλά και για τη συμβολή τους στη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, το βράδυ, αρχικά, παρευρέθηκε με φίλους στον ιδιαίτερα πετυχημένο χορό, του πάντα δραστήριου, πολιτιστικού συλλόγου «Ο Σβορώνος», όπου απόλαυσε τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και συνάντησε φίλους από την περιοχή. 

Το Σαββατόβραδό του έκλεισε στο «Θέαμα», στον ετήσιο χορό του εκπολιτιστικού συλλόγου Αλωνίων, «Ο Διογένης ο Κυνικός», όπου απόλαυσε μία όμορφη, ζεστή βραδιά με παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Άλλωστε, οι Πόντιοι ξέρουν να διασκεδάζουν!

Την Κυριακή το πρωί, αφού καμάρωσε την κόρη του με την αποκριάτικη στολή της σε παιδικό πάρτι-μασκέ, σαν γνήσιος χαζομπαμπάς, στη συνέχεια, παρευρέθηκε στον ετήσιο χορό του Α.Μ.Σ. Βατανιακού. Ως γνωστό, ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας έχει παρελθόν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Πιερίας, καθώς για χρόνια υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην Α.Ε. Καρίτσας. Γι αυτό, εκτιμά την άδολη αγάπη, αλλά και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και είναι πάντα παρών και στηρίζει τις δράσεις τους. Με τον Βατανιακό, μάλιστα, έχει ιδιαίτερους δεσμούς, καθώς ο γιος του, από μωρό ακόμα, είναι ποδοσφαιριστής στις ακαδημίες του.

Το βραδάκι της Κυριακής των Αποκριών, τον βρήκαμε στην Πλατεία Μακεδονίας να απολαμβάνει την αναβίωση του φανού και το γαϊτανάκι από το Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, που οι Λιβαδιώτες της Κατερίνης κρατούν ακόμα ζωντανά τα στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στο Λιτόχωρο, όπου παρακολούθησε ένα ακόμα αποκριάτικο έθιμο, το κάψιμο των κέδρων, σε μία από τις γειτονιές του, τη γνωστή στους κατοίκους ως «Φοράδα». Ανάμεσα στους χορούς και τα τραγούδια με τους «τολμηρούς»στίχους, αντάλλαξε ευχές για καλή Σαρακοστή με τους Λιτοχωρίτες, αλλά και τους επισκέπτες, που ήρθαν να παρακολουθήσουν το έθιμο, καθώς ως γνωστό, στο Λιτόχωρο οι παραδόσεις «ζωντανεύουν».

Μετά το Λιτόχωρο, σειρά είχε ο χορός του μπάσκετ του Αιγινιακού και ο γιατρός, ως άνθρωπος του αθλητισμού, όπως είπαμε, δε θα μπορούσε να λείψει. Γι’ αυτό, κατευθύνθηκε προς τη Μεθώνη, συνάντησε το ΔΣ, αλλά και τους φίλους του Αιγινιακού, συζήτησαν για τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους ευχήθηκε ολόψυχα να πετύχουν τους φετινούς τους στόχους.

Και αφού βρισκόταν στη Βόρεια Πιερία, δε θα μπορούσε να μην πιει με τη σύζυγό του ένα γρήγορο ποτό στον Μακρύγιαλο, στο αγαπημένο καφέ μπαρ «Dali» με τους όμορφους ανθρώπους του και να απολαύσει τον Χρήστο να παίζει μουσική.

Παρά την κούραση της ημέρας, τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στον Σάκη Παπαδημητρίου απ τον Λόφο και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήπιε και μια μπύρα στο «καφέ Σάκης» στον Λόφο, όπου αντάλλαξε ευχές με τους παρευρισκόμενους, που διασκέδαζαν με ζωντανή μουσική, με την ορχήστρα του συντοπίτη του Νίκου Πατρή.

Η Καθαρά Δευτέρα δε θα μπορούσε να ξεκινήσει, παρά με το πέταγμα του χαρταετού. Και δεν υπάρχει πιο αγαπημένο μέρος στην Πιερία για τον γιατρό, από το χωριό του, την Καρίτσα. Στην Καρίτσα, λοιπόν και συγκεκριμένα στον Άγιο Βασίλειο, ο γιατρός με τα παιδιά του, πέταξαν ψηλά τον χαρταετό και απόλαυσαν τα νηστίσιμα μεν, πλούσια δε, εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει και προσέφεραν με χαμόγελο οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Καρίτσας.

Οι συγχωριανοί του τον αγαπούν και τον εκτιμούν. Κι αυτό είναι αμοιβαίο. Στον Άγιο Βασίλειο, λοιπόν, χόρτασε και απ τις εγκάρδιες ευχές τους για επιτυχία στον αγώνα του, τον πολιτικό. «Υγεία να έχουμε», απαντούσε «και τα υπόλοιπα έπονται». Κι όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι το εννοεί.

Λίγο πριν το μεσημέρι, τον πετύχαμε με τον 100% Πόντιο πεθερό του, στον Μυλαύλακο, όπου γιόρτασε τα Κούλουμα με τον Ποντιακό Σύλλογο, «Παναγία Σουμελά». «Η φιλοξενία των Ποντίων πάντα σε σκλαβώνει», τον ακούσαμε να λέει στις γυναίκες που με περισσή χαρά του προσέφεραν τα σαρακοστιανά τους.

Και επειδή με τα σαρακοστιανά εδέσματα δε χόρτασε κανείς, αργά το μεσημέρι επισκέφτηκε με την οικογένειά του και τη μητέρα του, τον φίλο του, Γιώργο Κουνατίδη, στον Μακρύγυαλο Πιερίας, στο ξενοδοχείο του «Αχίλλειο». «Στον Κουνατίδη τρως πάντα καλά», συνηθίζει να λέει.

Και το τριήμερο των εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε στη Λεπτοκαρυά, όπου ο Κώστας με τη Μάρθα παρακολούθησαν την καρναβαλική παρέλαση και συνάντησαν γνωστούς απ όλη την Πιερία και όχι μόνο, που διασκέδαζαν με την καρδιά τους. 

Όμορφα που είναι τα έθιμά μας και πόσο τα εκτιμάμε, ιδιαίτερα τώρα που τα στερηθήκαμε με τα χρόνια έγκλεισμού, εξαιτίας της πανδημίας…