Σάκης Γκούνας: Η μάχη των επικείμενων εκλογών δεν είναι προσωπική, αλλά συλλογική για την ανασυγκρότηση της Χώρας

Πολιτική

Στις κοινωνίες, υπάρχουν πρόσωπα που, χρόνο με τον χρόνο, χτίζουν σιγά σιγά, αξιόλογη προσωπικότητα. Μερικά από αυτά έχουν παρουσία σε ένα τομέα της κοινωνικής έκφανσης, άλλα έχουν παρουσία σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και φυσικά και στην πολιτική.

Ωστόσο, το να συνδυάζει κάποιος όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα να διαπρέπει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι κάτι μάλλον ασυνήθιστο.

Ο Σάκης (Αθανάσιος) Γκούνας έχει καταφέρει να έχει δυναμική παρουσία στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να είναι παρών σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τον τελευταίο χρόνο, ακούγεται ότι έχει βάλει πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Πολλοί είναι εκείνοι που βάσιμα υποστηρίζουν ότι θα είναι υποψήφιος Βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Πιερία.

Ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών, το «Ολύμπιο Βήμα», η παλαιότερη εφημερίδα της Πιερίας, ζήτησε από τον Σάκη Γκούνα, να παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη.

Πρόκειται για συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Σάκης Γκούνας είναι μια μετριοπαθής προσωπικότητα, ένας ευγενικός, χαμογελαστός και καλοσυνάτος συνάνθρωπός μας. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτει στέρεη γνώση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα καθώς και έναν αθόρυβο δυναμισμό. Πρόκειται για στοιχεία που έχουν εκτιμηθεί από τους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και σε κάθε  εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Κατερίνης ή στα κομματικά όργανα  εκλέγεται πρώτος.

Η Συνέντευξη του «Ο.Β.» με τον Σάκη Γκούνα.

«Ο.Β.»: Κύριε Γκούνα, καλώς ήρθατε στα γραφεία μας..

Σάκης Γκούνας: Καλώς σας βρήκα. Χαίρομαι που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία. Σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και με όλα τα καλά του κόσμου. Εύχομαι επίσης, κάθε καλό σε όλους τους συμπατριώτες μας και στην Πιερία μας.

«Ο.Β.»: Μπήκαμε στο 2023, μπήκαμε σε προεκλογική τροχιά, πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση;

Η πολιτική κατάσταση είναι δυστυχώς τραγική. Φτώχεια, υποκλοπές, πολιτική διαφθορά, κακές πολιτικές διαχείρισης στην υγεία με τον διωγμό χιλιάδων υγειονομικών συνανθρώπων μας που στάθηκαν δίπλα σε όλους μας κατά την πρώτη περίοδο του κορωνοϊού. Την τελευταία τετραετία βλέπουμε την ίδια κάκιστη κατάσταση στην παιδεία, στην οικονομία κλπ., αλλά και δυστυχώς και στα εθνικά μας θέματα. Υπάρχει μόνο επικοινωνιακή διαχείριση στα ΜΜΕ, με  πολλά ψεύτικα «θα».

 «Ο.Β.»: Ακούγεται ότι, θα είσαστε υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σάκης Γκούνας: Η όποια επιλογή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και των οργάνων του κόμματος μας. Εφόσον επιλεγώ, είμαι έτοιμος να στηρίξω αυτήν την προσπάθεια για να αλλάξει η πολιτική σκηνή, με δικαιοσύνη παντού.

Ο Πρόεδρός μας δεν θέλει υποψηφίους που θα διαγκωνίζονται για να βολευτούν. Θέλει υποψηφίους μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, ανθρώπους που να γνωρίζουν τα προβλήματα. Θέλει δυναμικούς υποψηφίους για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για να φύγει η Ελλάδα από το πολιτικό τέλμα που βιώνει σήμερα.

Η σκληρή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε θέλει αγωνιστές για να αλλάξει η μοίρα της Ελλάδας. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο αγώνας αυτός είναι αδυσώπητος, οι τυχόν προσωπικές επιλογές θα καταδικαστούν από τον λαό.

«Ο.Β.»: Πάντως, εμείς ακούμε έντονα ότι θα είσαστε υποψήφιος βουλευτής… Και νομίζουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να τα καταφέρετε.

Σάκης Γκούνας: Καλοσύνη σας. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σας επαναλαμβάνω όμως, η μάχη δεν είναι προσωπική, είναι για την Ελλάδα μας, για τον τόπο μας. Το όποιο αποτέλεσμα των εκλογικών αγώνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας.

Το πιστεύω μου είναι ότι κανείς στην πολιτική δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Τα προβλήματα δεν επιλύονται από ένα μόνο άτομο. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και σε μία οικογένεια, είτε αυτή είναι φυσική, είτε είναι κομματική. Τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία και συνέργεια όλων.

Ως προς τα πρόσωπα που καταθέσαμε αιτήσεις για να είμαστε υποψήφιοι βουλευτές, η επιλογή είναι ζήτημα αξιολόγησης από τον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος. Αν είμαι υποψήφιος, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη όλων και θα παλέψω, ώστε να συμβάλω στην αλλαγή, για το καλό της κοινωνίας μας.

«Ο.Β.»: Κάθε συνάνθρωπός μας, ιδιαίτερα ένας αιρετός όπως εσείς, έχει και μια αρχή, από κάπου ξεκίνησε. Θα θέλαμε να μάθουμε για το ξεκίνημά σας. Πρωτίστως, ποιες ήταν οι σπουδές σας;

Σάκης Γκούνας: Τελείωσα το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κατερίνης, φοίτησα στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ οικονομικά και έλαβα μεταπτυχιακό στο διεθνές Μάρκετινγκ, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μετέπειτα πήγα στο Σικάγο όπου έκανα Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ, ταυτόχρονα όμως εργαζόμουν εκεί.

Μετά από χρόνια, παρακολούθησα μαθήματα που αφορούσαν επίλυση προβλημάτων επιχειρήσεων στο φημισμένο πανεπιστήμιο του ΜΙΤ, όπου και απέκτησα σχετικό διπλωματικό τίτλο. Επίσης, είμαι κάτοχος διδακτορικού με ειδίκευση στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, από το Πανεπιστήμιο Ohridski.

«Ο.Β.»: Για τους άνδρες, μετά τις σπουδές συνήθως, υπάρχει η στρατιωτική θητεία.

Σάκης Γκούνας: Έτσι είναι! Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ήρθε η ώρα να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Είμαι περήφανος που υπηρέτησα τη θητεία μου και μάλιστα στον Έβρο, ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός, για 23 μήνες, στην Καβύλη Ορεστιάδας, όπου η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη διότι έζησα μια άλλη Ελλάδα, την παραμεθόρια, με τις δυσκολίες της και την απομόνωση της.

«Ο.Β.»: Και μετά αρχίζει το επαγγελματικό ξεκίνημα…

Σάκης Γκούνας: Από την οικογένειά μου έμαθα να εργάζομαι, από μικρός. Εγώ και η αδελφή μου, δεν καθόμασταν, αλλά πάντα ήμασταν σε εγρήγορση. Εργαζόμασταν βοηθώντας την οικογενειακή επιχείρηση.

Αμέσως μετά τον στρατό, έκανα έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στην εκπόνηση επενδυτικών μελετών ΕΣΠΑ, δραστηριότητα που διατηρώ μέχρι και σήμερα. Συγχρόνως, υπήρξα για δύο χρόνια επιστημονικός συνεργάτης του συμπατριώτη μας τότε Υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως, κ. Παντελή Τσερτικίδη.

«Ο.Β.»: Η ιδέα σας για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία πώς ξεκίνησε;

Σάκης Γκούνας: Είχε προκηρυχθεί θέση για εργαστηριακό συνεργάτη στο τότε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εκείνη την περίοδο, είχα δεύτερες σκέψεις να επιστρέψω στις ΗΠΑ, τελικά επέλεξα να παραμείνω στην Πιερία μιας και είχα αρχίσει το ελεύθερο επάγγελμα.

Θυμάμαι ότι κατά την αξιολόγηση ήμουν στην πρώτη τριάδα. Η παρουσία μου και η προσφορά μου εκτιμήθηκε και κάπως έτσι ξεκίνησε η ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία.

Στην πορεία είδα και την κλίση που είχα ώστε να συναναστρέφομαι με τα παιδιά, τα οποία και παραμένουν η ελπίδα της πατρίδας μας. Σήμερα, είμαι Λέκτορας Καθηγητής.

«Ο.Β.»: Ποια ήταν η πρώτη εμπειρία σας στα κοινά;

Σάκης Γκούνας: Η πρώτη μου εμπειρία στα κοινά ξεκίνησε λίγο …περίεργα. Δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά από το Σικάγο όπου και σπούδαζα. Εκλέχθηκα Πρόεδρος των Ξένων Φοιτητών του Πανεπιστημίου και έπειτα από μερικούς μήνες εκλέχθηκα ο πρώτος, μη Αμερικανός, Πρόεδρος των Φοιτητών όλου του Πανεπιστημίου.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, ανεβάσαμε το ποιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο σίτισης των φοιτητών, επίσης προωθήσαμε τη δημιουργία χώρων άθλησης των φοιτητών, κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Φεύγοντας από την προεδρία λόγω της αποφοίτησης μου, αφήσαμε ένα σημαντικό ποσό στο ταμείο που πέρασε στην επόμενη διοίκηση για να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα. Εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν, αλλά νιώθαμε υπερήφανοι που αφήσαμε πίσω μας κάποιες επιτυχημένες δράσεις οι οποίες συνεχίστηκαν από τους επόμενους.

«Ο.Β.»: Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα για να μας πείτε για την ενασχόλησή σας με τα κομματικά. Προφανώς, η σημερινή κομματική σας εμπειρία πρέπει να είναι η συνέχεια της παρουσίας σας στην κομματική νεολαία, τότε του ΠΑΣΟΚ.

Σάκης Γκούνας: Πράγματι… Ήταν μια όμορφη εμπειρία από όλα τα παιδιά, τα οποία τρέχαμε και βοηθούσαμε, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σήμερα, από τους φίλους της τότε νεολαίας, με αρκετούς συνεχίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά παραμένουμε φίλοι και με όσους παρέμειναν στο σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πάνω από όλα, όπως λέω και στους φοιτητές μου, είναι να μένουμε άνθρωποι. Η πολιτική και οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι πάνω από την λέξη «άνθρωπος».

«Ο.Β.»: Να επανέλθουμε όμως στο επάγγελμά σας. Είπατε ότι είστε, εδώ και χρόνια, οικονομικός σύμβουλος ανάπτυξης. Αυτή σας η δραστηριότητα πόσο σας βοήθησε ώστε να προσφέρετε στην τοπική κοινωνία;

Σάκης Γκούνας: Μέσω των προγραμμάτων ανάπτυξης στα οποία δραστηριοποιούμαι από το 2002, οι επιτυχίες του γραφείου μου ήταν πολλές και σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν την επιχειρηματικότητα.

Τα κονδύλια που ήρθαν στην Πιερία μέσω αυτών των επενδύσεων, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την τοπική οικονομία. Χαίρομαι που συνέβαλα και εγώ με το λιθαράκι μου σ’ αυτή την επιτυχία.

«Ο.Β.»: Με αφορμή όλα όσα είπατε για την προσφορά σας στην τοπική κοινωνία, να σας ρωτήσουμε εάν έχετε κάποιο όραμα ανάπτυξης για την Κατερίνη και την Πιερία.

Σάκης Γκούνας: Δίχως όραμα και δίχως ελπίδα, πώς θα επιβιώσουμε; Είναι αλήθεια ότι ο Νομός, ο οποίος έχει τόσο πλούσια ιστορία, δεν του δώσαμε την αξία που του αρμόζει. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο νομός να είναι ο 7ος πιο φτωχός της Χώρας τα τελευταία 15 χρόνια και να μην μπορούμε να τον αλλάξουμε ώστε να αναπτυχθεί κοινωνικά, οικονομικά.

«Ο.Β.»: Καλά είναι όλα αυτά που λέτε, αλλά θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας…

Σάκης Γκούνας: Ναι, έτσι είναι. Ασκώ, βέβαια, κριτική για τα κακώς κείμενα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι καλοπροαίρετη. Έχω όμως και κάποιες προτάσεις στο μυαλό μου.

Συγκεκριμένα, ο νομός μας για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες ενέργειες.

  1. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο όμως να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί, είναι ανάγκη να συνεργαστούν και να συνεργήσουν όλοι φορείς και οι πολίτες.

Νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της Πιερίας ως προς τον τουρισμό, τη μεταποίηση και την αγροτική παραγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι α παραλείψουμε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τις διεθνείς μεταφορές κλπ.

  1. Να γίνουν παρεμβάσεις για τη δημιουργία υποδομών σε Τουρισμό και ύδρευση – άρδευση.
  2. Να αλλάξει η φιλοσοφία κάποιων χρηματοδοτικών προγραμμάτων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στην τοπική μας οικονομία.
  3. Προσωπικά, έχω κάνει πρόταση ώστε οι 8-10 πιο φτωχοί νομοί να στηρίζονται τόσο στο εργασιακό (επιδότηση προσλήψεων για 3 χρόνια) όσο και στο επιχειρηματικό κομμάτι των τοπικών οικονομιών τους σε σχέση με αντίστοιχες προηγμένες τοπικές οικονομίες (με επιδοτήσεις ίδρυσης και εκσυγχρονισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου).
  4. Να δημιουργηθούν Πανεπιστημιακές Σχολές, όπως π.χ. της νοσηλευτικής, όπου το παλαιό νοσοκομείο της πόλης μας έχει αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές, ως επίσης και κάποια σχολή αρχαιολογίας ή ιστορικού.
  5. Εκτιμώ ότι η ίδρυση σχολών αρχαιολογίας και ιστορίας, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων που θα είχε η Πιερία, θα συνέβαλαν και σε έρευνες και ανασκαφές σε Αρχαίο Δίον, Μακρύγιαλο, Λείβηθρα κλπ. Αρκεί μόνο να σκεφτείτε τη δυναμική που θα είχε αποκτήσει ο νομός μας με τέτοιες σχολές.
  6. Να δημιουργήσουμε καινοτόμες δράσεις με στόχο να αναγνωριστεί η περιοχή μας ως «έξυπνος-προηγμένος» νομός.
  7. Βασικό όμως είναι να δημιουργήσουμε Τράπεζα Κατοικίας για τους νέους και Τράπεζα Γης για τους αγρότες.
  8. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε συνεχώς για όλα αυτά και να κάνουμε προτάσεις. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο να καταθέτουμε προτάσεις. Η θεωρία τελείωσε, ο κόσμος ζητάει έργα

«Ο.Β.»: Στο κλείσιμο αυτής της συνέντευξής μας μαζί σας, θα θέλαμε να μάθουμε εάν έχετε κάποιες προτάσεις και για την ανάπτυξη της Χώρας, εφόσον βέβαια θα είστε υποψήφιος Βουλευτής και εφόσον εκλεγείτε.

Σάκης Γκούνας: Πιστεύω στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε επιμέρους θέματα θα μπορούσα να συμβάλλω. Ήδη ως μέλος της Κ.Ε. συζητώ με κορυφαία στελέχη και ανταλλάσσουμε απόψεις.