Tι είναι το Κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης

Οικονομία Περιβάλλον

Το Κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (NZEB – Near Zero Energy Building) είναι ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικό και να παράγει τόση ενέργεια όση καταναλώνει. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο είναι αυτάρκες όσον αφορά την ενέργεια και δεν βασίζεται σε εξωτερικές πηγές ενέργειας.

👉 Τα ΝΖΕΒ έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας μέσω της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών δομικών υλικών, συσκευών και συστημάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πχ ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, συστήματα θέρμανσης και ψύξης και ηλιακούς συλλέκτες. Το κτίριο είναι επίσης σχεδιασμένο έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το φυσικό φως και τον εξαερισμό, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό και κλιματισμό.

Ένα από τα βασικά οφέλη των NZEB είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Παράγοντας τόση ενέργεια όση καταναλώνουν, τα NZEB είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την ενεργειακή κατανάλωση των παραδοσιακών κτιρίων, τα οποία συχνά βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Ένα άλλο πλεονέκτημα των NZEB είναι ότι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από το ενεργειακό κόστος για τους ενοίκους του κτιρίου. Με την παραγωγή της δικής τους ενέργειας, τα NZEB μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για εξωτερικές πηγές ενέργειας, οι οποίες μπορεί να είναι ακριβές.

☑️ Τα NZEBs γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης και τη σημασία της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.