«Τις πταίει;»

Απόψεις Πολιτική

Η φράση αυτή από το Ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου του 1874 στην εφημερίδα «Καιροί» στριφογυρίζει συνέχεια στο μυαλό μου όλο αυτό το διάστημα, καθώς καθημερινά αποκαλύπτονται νέα σκάνδαλα που αφορούν σε  θεσμούς, σημαίνοντα πρόσωπα, κρατικές αρχές και ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά, κάνοντας φανερή τη σήψη που επικρατεί παντού!

 Ένα κράτος σε αποδρομή από τις ηθικές και κοινωνικές του αξίες, ένα κράτος που διασύρεται πλέον όχι μόνο στα μάτια των πολιτών του αλλά και διεθνώς, αφού οι πιο σημαντικές εφημερίδες της Ευρώπης αναφέρονται στην χώρα μας με πηχυαίους τίτλους όπως : «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη για όλους».

Οι έννοιες κοινωνικό κράτος και κρατική μέριμνα δεν υφίστανται πλέον ούτε ως λέξεις, αφού απουσιάζουν από παντού.

Οι πολίτες δεν ξέρουν πια προς τα πού να στρέψουν το βλέμμα τους, προς τα πού να ακουμπήσουν και να ξαποστάσουν από όλα αυτά τα σκάνδαλα, που μαζί με τις συνεχόμενες κρίσεις που περνάει η χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια, οικονομικές, υγειονομικές, ενεργειακές κλπ, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ και δύσκολο τοπίο πάνω στο οποίο πρέπει οι πολίτες για να αντέξουν και να επιζήσουν να πορεύονται ακροβατώντας…. Επιπλέον καταρρέουν κάθε στιγμή οι αξίες, οι σταθερές και κάθε πολύτιμο πνευματικό ή άλλο αγαθό, που λειτουργεί ή μπορεί να λειτουργήσει ως καθοδηγητικός παράγοντας στη ζωή ενός ανθρώπου για να συνεχίσει με ελπίδα και όραμα τη ζωή του.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι η δημιουργία ενός τεράστιου πνευματικού, ψυχικού και πολιτισμικού κενού, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο που δημιουργεί ανασφάλεια. Και από τα χείλη κάθε πολίτη, καθώς το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, βγαίνει αυθόρμητα πια το ερώτημα «Τι γίνεται; Πού βρισκόμαστε;»

Τις Πταίει λοιπόν, αναρωτιέμαι και εγώ, και η Πολιτεία και οι δομές της βρίσκονται σε τέτοια αποσύνθεση; Γιατί η αδιαφάνεια έχει ρίξει το πέπλο της παντού σε βαθμό που οι πολίτες της δεν εμπιστεύονται πια ούτε την Δικαιοσύνη; Πόσο ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση για όλη αυτή την κατάσταση; Ποιες ευθύνες μας αναλογούν ως πολιτικό προσωπικό της χώρας; Γιατί η αυστηροποίηση των ποινών για κάθε είδους παραβάτες δεν φέρνει τα ποθητά αποτελέσματα; Θα μπορούσε να αλλάξει με κάποιο τρόπο η κατάσταση ;

Η απάντηση για το συμβαίνει στην χώρα μας και έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση που μας τοποθετεί ευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς πολλές φορές στις τελευταίες θέσεις σε πίνακες μετρήσεων για αυτά τα θέματα, αναδύεται -μεταξύ άλλων- κοιτώντας εφαρμοσμένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Είμαστε ένα κράτος που με ευθύνη των κυβερνήσεών του για τουλάχιστον 50 χρόνια από την εποχή της μεταπολίτευσης και έπειτα, παρέμεινε ανοχύρωτο από καταγεγραμμένες διαδικασίες και σταθερά πρωτόκολλα, στα οποία κατά περίπτωση θα έπρεπε υποχρεωτικά να βαδίζουν οι υπηρεσίες, οι δομές και οι πολίτες του όταν ενεργούν. Ακόμα η σοβαρή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών σε όλους τους τομείς δημιούργησαν εκείνο το πρόσφορο έδαφος για διαφθορά, καταχρήσεις, κάθε λογής ατασθαλίες οικονομικές και διαχειριστικές, διασπάθιση δημοσίου χρήματος κλπ.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, που βγήκε με την σημαία της εγκαθίδρυσης ενός κράτους «διοίκησης των αρίστων» όχι μόνο γκρέμισε και τα όσα λίγα ή πολλά είχαν επιτευχθεί, ή είχαν μείνει όρθια για χρόνια τώρα αλλά κυβερνά τη χώρα με καθεστωτική συμπεριφορά χωρίς να σέβεται τους κανόνες της Δημοκρατίας και το κράτος Δικαίου.

Χρησιμοποιώντας δόλια εργαλεία, ψέματα, υποκλοπές, λαθροχειρίες, αγνοώντας τα πραγματικά τρέχοντα προβλήματα των πολιτών και κομπάζοντας συνεχώς με λαϊκίζουσα γλώσσα για το δήθεν έργο της.

Σκληρή αλήθεια για όλα αυτά είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα, μεγάλα ζητήματα διαφθοράς από πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας, εξιχνιάστηκαν και αναδείχτηκαν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την δικαιοσύνη άλλων κρατών. Ενώ στη χώρα μας οι ιθύνοντες παραμένουν στις θέσεις τους ατιμώρητοι.

Η χώρα έχει οδηγηθεί δυστυχώς σε ένα τέλμα από το οποίο έχουμε υποχρέωση ως πολίτες να την βγάλουμε. 

Στις ερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα.

Η Δημοκρατία, η Αξιοκρατία, η Δικαιοσύνη, θα νικήσουν.

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)