Βιωματικές ιστορίες επιτυχίας ευφυούς γεωργίας | Έξυπνη πτηνοτροφική μονάδα

Αγροτικά

Ο Πέτρος είναι ένας 37χρονος χημικός μηχανικός, που μεγάλωσε βοηθώντας τον πατέρα του που ήταν κτηνίατρος. Τελειώνοντας τις σπουδές του ήταν πρόθυμος να βρει δουλειά στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Ωστόσο, η εμπειρία του στο εξωτερικό ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του, τον βοήθησε να αποφασίσει.

Επέστρεψε στη χώρα του για να ιδρύσει μια κτηνοτροφική εταιρεία, πιο συγκεκριμένα μια πτηνοτροφική μονάδα. Οι γνώσεις του στο χώρο, η βοήθεια του πατέρα του σε κτηνιατρικά θέματα και φυσικά το πάθος του να δημιουργήσει μια σύγχρονη επιχείρηση τον έχουν κάνει επιτυχημένο επιχειρηματία μέχρι σήμερα. Οι έξυπνες τεχνολογίες, τα αυτόματα συστήματα τροφοδοσίας και η βιώσιμη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της επιχείρησής του. Πιο συγκεκριμένα, ένα αυτόνομο σύστημα ελέγχου παρακολουθεί την ανάπτυξη των πουλερικών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Η αυτόματη συμπλήρωση και ο συνεχής έλεγχος της τροφής και του νερού, κάνει το κτηνοτροφικό αγρόκτημα να φτάσει τους αναμενόμενους στόχους κάθε έτους. Οι έξυπνες τεχνολογίες της μονάδας περιλαμβάνουν, επιπλέον, ένα σύστημα παρακολούθησης που εστιάζει στην υγεία των πουλερικών. Πολλαπλές κάμερες που βρίσκονται μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα εστιάζουν σε ένα προς ένα τα κοτόπουλα χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία και έξυπνη όραση. Υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα που αξιολογεί συχνά αυτές τις εικόνες και εφαρμόζεται ειδική θεραπεία όπου χρειάζεται.

Η επιχείρηση δεν περιλαμβάνει μόνο την πτηνοτροφική μονάδα αλλά και μια δευτερεύουσα μονάδα που παράγει φιλικές προς το περιβάλλον αυγοθήκες από βιοπλαστικό για να τις χρησιμοποιήσει εσωτερικά αλλά και να τις πουλήσει σε άλλες πτηνοτροφικές μονάδες. Τα αυτόματα μηχανήματα κάνουν την όλη εργασία σχεδόν 24 ώρες την ημέρα και φυσικά έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για τον πλήρη έλεγχο του συστήματος.

Η διαχείριση απορριμμάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες είναι ένας από τους στόχους πολύ υψηλής προτεραιότητας τέτοιων επιχειρήσεων. Εδώ, τα ζωικά απόβλητα καθαρίζονται αυτόματα από ένα μηχανικό σύστημα καθαρισμού που βασίζεται σε αισθητήρες και ένα σύστημα ελέγχου για την αποφυγή φράξης και απροσδόκητων προβλημάτων. Προχωρώντας παρακάτω, επισημαίνεται η κυκλικότητα του συστήματος με την παραγωγή οργανικού κομπόστ για λίπανση των χωραφιών με καλαμπόκι γύρω από τη μονάδα.

Συνολικά, η επιχείρηση του Πέτρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογικές εφαρμογές έξυπνης κτηνοτροφίας είτε ως λογισμικό είτε ως εξοπλισμό και στοχεύει στην οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.