Ελ. Βενιζέλος: “Στρατηγικές επιλογές στο Μικρασιατικό Ζήτημα”…100 χρόνια μετά την καταστροφή

Κοινωνία

Μεγάλη χαρά και εξαιρετική τιμή για την Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης η εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Δικηγόρο – γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαο Παπαδάκη (Παπαδή). Το θέμα της ομιλίας είναι το : «Ελευθέριος Βενιζέλος: “Στρατηγικές επιλογές στο Μικρασιατικό Ζήτημα”…100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή». Η Εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί».

Ποιο αναλυτικά ο κ. Παπαδάκης θα  αναφερθεί στην:

· Διεθνή θέση της Ελλάδας μετά του Βαλκανικούς Πολέμους.

· Στις απειλές που δεχόταν η χώρα από τους γείτονες της.

· Στην  ανάγκη ισχυρών συμμαχιών.

· Στην  έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η διεθνής θέση της Ελλάδας.

· Οι καταιγιστικοί διωγμοί κατά του Ελληνικού στοιχείου της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας.

· Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα μεταξύ των νικητών.

· Η απόφαση για επέκταση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία. Υπήρχε άλλη λύση;

· Η συνθήκη των Σεβρών και οι ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας.

· Η εκλογική ήττα του Βενιζέλου και η ανατροπή των συμμαχιών.

· Η Μικρασιατική Καταστροφή και τα αίτιά της.

Η Εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με χορούς και τραγούδι από το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί».

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής) γεννήθηκε στον Βάμο Χανίων. Απέκτησε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία από το 1978 σε Αθήνα, Ηράκλειο και από το 1980 στα Χανιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου από το 1980 ως το 1990. Διατελεί αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» από το 1990 και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χανιά) από τη σύστασή του, το 2000.

Είναι συγγραφέας της δίτομης βιογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» που κυκλοφόρησε το 2017 από το Ίδρυμα και τον ιστορικό εκδοτικό οίκο της Εστίας και σε β΄ έκδοση το 2018. Το 2020 κυκλοφόρησε αναθεωρημένη τετράτομη έκδοση του έργου σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχουν κυκλοφορήσει, επίσης, μελέτες του με θέμα τον Βενιζέλο και την εποχή του, έχει γράψει πληθώρα άρθρων και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για επιμέρους τομείς του έργου του Βενιζέλου, την ιστορία της Κρήτης, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το Κυπριακό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τη σερβική γλώσσα.

           Με εκτίμηση

             Για το Δ.Σ.

            Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Κορομπίλης