Κεντρικός ομιλητής για το παρεμπόριο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου στη Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στη Λέσβο

Οικονομία

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Στόχος μας η προστασία και η ασφάλεια των καταναλωτών, των νόμιμων και νομοταγών επιχειρήσεων και φυσικά η εθνική μας οικονομία»

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε 4-6 Νοεμβρίου στη Λέσβο, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Κατά την διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή από τα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας, και με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η επιμελητηριακή κοινότητα έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο θέμα της αύξησης του κόστους του ηλεκτρισμού, των πρώτων υλών και της αύξησης των επιτοκίων.

Ως κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου  για το παρεμπόριο και την παραοικονομία, ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι η δημιουργική συνεργασία της ΚΕΕΕ με τις κρατικές αρχές για την πάταξη της παραοικονομίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.ΜΕ.Α.),  με εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου, ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη, μαζί με την Ιταλία.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι παρόλα αυτά όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και η λύση του απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και συντονισμένη δράση αναφέροντας μια σειρά μέτρων:

  • Συχνότεροι και αποτελεσματικότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
  • Αντιπαραβολές και οι αντιστοιχίσεις των στοιχείων των αξιογράφων των θαλασσίων φορτωτικών με το πραγματικό εμπόρευμα που αυτές φαίνεται ότι συνοδεύουν.
  • Ιχνηλασιμότητα των εισερχομένων προϊόντων, από το χώρο των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι τον τελικό τους προορισμό, θα πρέπει να είναι συνεχής και ακριβής, προκειμένου να αποτελέσει ουσιαστικό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη αποθήκευση και διακίνηση των λαθραίων και παραποιημένων εισαγόμενων προϊόντων.

Γενική υπήρξε η αίσθηση της επιμελητηριακής κοινότητας ότι οι σωστές διαπιστώσεις και προτάσεις που διατυπωθήκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην πάταξη του παρεμπορίου και την προστασία της υγειούς επιχειρηματικότητας αποτελούν προτεραιότητες για την ομαλή λειτουργία της Ελληνικής οικονομίας.