Κακοκαιρία «Eva»: Μήνυμα του 112 στην Πιερία – «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Κοινωνία

Μήνυμα του 112 εστάλη λίγο πριν στην Πιερία για την κακοκαιρία «Eva», η οποία σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ζητώντας από τους κατοίκους της Πιερίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα του 112

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από αργά το βράδυ του Σαββάτου 05/11/2022, ως απόγευμα Κυριακής 06/11/2022 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https:/www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena», αναφέρει το μήνυμα το οποίο ήταν γραμμένο και στα αγγλικά.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασίας

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση, μαζί με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Πετρούτσο, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Η κακοκαιρία ΕVA βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί και σταδιακά επηρεάζει μεγάλο μέρος της χώρας, με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών και οι ισχυροί άνεμοι.

Ήδη από χθες το απόγευμα εκδόθηκαν δύο προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Μεσσηνίας, με ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Η ίδια ισχυρή σύσταση απεστάλη με μήνυμα 112 πριν από λίγο και προς τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή μετεωρολόγων, εδώ, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε λίγη ώρα, αντίστοιχο μήνυμα 112 θα λάβουν και οι κάτοικοι της Αττικής, καθώς η κακοκαιρία θα επηρεάσει το λεκανοπέδιο από αργά σήμερα το βράδυ έως νωρίς αύριο το απόγευμα.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας – δίπλα μου βρίσκεται ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος – έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τονίζουμε ιδιαίτερα:

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν απολύτως λόγο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση που θα έχουμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα αποσταλούν και άλλα μηνύματα από το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο».