Δορυφορική απεικόνιση των περιοχών βροχόπτωσης της κακοκαιρίας “EVA” έως το απόγευμα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου

Κοινωνία

Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απεικονίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση. Στη σελίδα https://www.meteo.gr/meteonow/ οι χρήστες μπορούν να δουν τους σχετικούς χάρτες των τελευταίων δύο ωρών και τριάντα λεπτών.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης από τις 10:00 έως τις 18:00 του Σαββάτου 05/11 καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση.

 Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή 06/11 και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας – συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI),  το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.