Πώς να διατηρήσετε τη ζέστη μέσα στο σπίτι

Επαγγελματίες Κοινωνία

Με το ενεργειακό κόστος να ανεβαίνει σημαντικά κάθε ημέρα καθιστώντας δυσβάσταχτη για πολλά νοικοκυριά την επαρκή θέρμανση, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Πώς μπορείτε να διατηρήσετε για περισσότερη ώρα τη ζέστη μέσα στο σπίτι και να γλιτώσετε την ενεργειακή κατανάλωση;

🔸Ελέγξτε τα σημεία απώλειας θερμότητας. Ελέγξτε το σπίτι σας για να διαπιστώσετε από πού χάνετε θερμότητα. Εάν μπαίνει από τις πόρτες και τα παράθυρα μπορείτε να αλλάξετε τα κουφώματα με νέα ή εάν προτιμάτε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά για να εμποδίσετε την απώλεια θερμότητας.

🔸 Διατηρήστε συντηρημένο το σύστημα θέρμανσης. Όποιο τρόπο θέρμανσης και αν έχετε επιλέξει (πχ πετρέλαιο, φυσικό αέριο, air-condition κ.α) βεβαιωθείτε ότι το σύστημα είναι συντηρημένο σωστά. Η ανεπαρκής συντήρηση οδηγεί σε μειωμένη απόδοση του συστήματος.

🔸 Απομονώστε τον χώρο. Μπορείτε να κλείσετε τα δωμάτια του σπιτιού που δεν χρησιμοποιείτε ώστε να μην σπαταλάτε ενέργεια. Στα δωμάτια που χρησιμοποιούνται μπορείτε επίσης να κλείνετε τις πόρτες ώστε να μικρύνει ο χώρος που πρέπει να θερμάνει ένα σώμα.

🔸 Ζεστάνετε τον χώρο με διακοσμητικά. Ριχτάρια, μαξιλάρια και κουβερτούλες μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν τον χώρο σας και τα έπιπλα. Τα χαλιά επίσης καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια από τα κρύα πατώματα, γι αυτό τοποθετήστε τα για να κάνετε τον χώρο σας πιο ζεστό.

🔸 Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο. Σηκώστε τις τέντες και αφήστε τον ήλιο να εισέλθει και να ζεστάνει τον χώρο.

Μερικές απλές κινήσεις μπορούν να ζεστάνουν τον χώρο σας ή τουλάχιστον να βοηθήσουν να διατηρηθεί η ζέστη για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα.