Για την επέτειο της απελευθέρωσης της Κατερίνης

Απόψεις

Η ιστορική μνήμη σώζει αλλά και καθοδηγεί και γι’ αυτό στα 110 χρόνια που η Κατερίνη μας αναπνέει και αναπτύσσεται ελεύθερα οι τονωτικές της ιστορικής μνήμης εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον μακραίωνο τουρκικό ζυγό δεν ήταν και ούτε θα παύσουν να είναι κενή ή τετριμμένη εθιμοτυπία αλλά, αντιθέτως, πολιτιστικό γεγονός με έντονο το τοπικό ταυτοτικό στίγμα, παράλληλα δε και ενισχυτικός μοχλός του πατριωτικού φρονήματος.

Έχει, λοιπόν, ουσιαστικό νόημα να είναι και μεστές λαμπρότητας οι αποτίουσες τιμή εκδηλώσεις στον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Σβορώνο και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε όλοι εμείς σήμερα και να πορευόμαστε ελεύθεροι και ταυτόχρονα να λαμβάνουν χώρα αυτές με τη δέουσα επισημότητα και οργανωτική αρτιότητα.

Μετά από το αναπόφευκτο χρονικό κενό που προξένησε η πανδημία, χθες η Κατερίνη γιόρτασε ξανά την επέτειο της απελευθέρωσής της με παλλαϊκή συμμετοχή. Η πρωτοστασία του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, η παρουσία των Δημάρχων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ελασσόνας, η έλευση από το εξωτερικό στην πόλη των Δημάρχων των αδελφοποιημένων Δήμων Μόoσμπουργκ και Μάινταλ, η μπάντα του Δήμου Καλαμαριάς προσέδωσαν αίγλη στον εορτασμό και η έντονη συμμετοχή  των πολιτιστικών συλλόγων μας στην παρέλαση αποτέλεσε υπενθύμιση σε όλους του άυλου τοπικού μας πλούτου! Παράλληλα, ο αισθητικός εξωραϊσμός των μνημείων του Σβορώνου, του Καπνικού Σταθμού και των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά συνιστά ευπρόσδεκτη συντήρηση και επίδειξη σεβασμού στο μνημειακό απόθεμα της Πιερίας.

Επειδή, λοιπόν, τίποτε δεν συμβαίνει τυχαία, θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο, Κώστα Κουκοδήμο, σε όσους μόχθησαν για την οργάνωση και διεκπεραίωση της εθιμοτυπίας και βέβαια σε αυτούς που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις και μας έκαναν ξανά περήφανους. Η Κατερίνη, άλλωστε, ενθυμούμενη τα καίρια γεγονότα της ιστορικής της διαδρομής, οφείλει να βαδίσει με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση στα μελλοντικά βήματά της!

Χρήστος Γκουγκουρέλας

Δικηγόρος