Κολινδρός | Πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη

Κοινωνία

Πανηγυρίζει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη στον Κολινδρό Πιερίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών, την παραμονή της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρα Νικολάου του Καρπενησιώτη, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.  Την κυριώνυμο ημέρα,  στις 07.30 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στον περίβολο του Ιερού Ναού.

Λίγα λόγια για το εξωκλήσι

Πέντε χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του Κολινδρού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα τα Πιέρια Όρη και τον Θερμαϊκό Κόλπο, βρίσκεται το εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη.

Το πανέμορφο εκκλησάκι, χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με την αγάπη  και εθελοντική προσφορά κατοίκων του Κολινδρού. Η παράδοση θέλει στο  συγκεκριμένο χώρο να υπήρχαν ερείπια ενός παλαιού Ναού, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας  (τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου). Προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Κολινδρού,  αναφέρουν πως στο συγκεκριμένο χώρο, μέχρι τη στιγμή που χτίστηκε ο σημερινός Ναός, υπήρχε ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι με πολλές εικόνες,  όπου οι ευλαβείς κάτοικοι του χωριού,  που είχαν  τα κτήματά τους στην περιοχή, άναβαν καθημερινά το καντηλάκι! 

Όταν χτίστηκε ο νέος Ναός και για πρακτικούς λόγους, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη τη χειμερινή περίοδο, το τότε εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας, μαζί με τους κατοίκους, αποφάσισαν το εξωκλήσι να πανηγυρίζει στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα  που η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, ο οποίος είναι προστάτης Άγιος των κατηχητικών σχολείων του Κολινδρού.