Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας | Απόψε στις 7 η περιπατητική διαδρομή με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας

Κοινωνία

Με την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», που διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης, σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ο κύκλος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.  

Ειδικότερα, η καμπάνια ξεκίνησε με τη διανομή από τη Δημοτική Αστυνομία, έντυπου ενημερωτικού υλικού σε οδηγούς και πεζούς για τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Ώρα 19:00: Στο χώρο & στο χρόνο  – Ιστορίες πόλης: – Πλατεία Ελευθερίας & αμέσως μετά απογευματινή περιπατητική διαδρομή προς τον «ΤΕΚΕ».

Πιο συγκεκριμένα, παρέα µε το Θέατρο «ΠΗΓΑΣΟΣ» µοιραζόµαστε ιστορίες και περιγραφές που συναντούν την πολιτιστική µας κληρονοµιά. Ένας περίπατος για να γνωρίσουµε τοπόσημα της πόλης µας, µε στόχο να ανανεώσουµε το δημιουργικό μας ενδιαφέρον μας για αυτά.

Πρώτος σταθμός η πλατεία Ελευθερίας, η εκατόχρονη ιστορία της οποίας ξεπηδά μέσα από την αφήγηση της Χριστίνας (Θωμαή Σιούμη), από  τις φωτογραφίες, τις γραπτές και προφορικές ιστορίες, τις μνήμες και τα βιώματα αυτού του χώρου μαζικής συνάθροισης και επικοινωνίας.

Αμέσως μετά, μικροί και μεγάλοι, σύλλογοι και φορείς βαδίζουμε μέσω του κεντρικού πεζόδρομου των οδών Μ.Αλεξάνδρου & 7ης Μεραρχίας προς τον δεύτερο σταθμό (Τεκές), όπου θα γίνει η εξιστόρηση των απαρχών της πόλης  από τη Χαβιζέ (Δανάη Αμανατίδου), την κόρη του Αμπντουλάχ, που πέθανε και θάφτηκε εκεί στα 1732.

•Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 10:30 π.μ. – 13:30: «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Κλείσιμο οδού Μ.Αλεξάνδρου για τα οχήματα (από το ύψος της πλατείας σιντριβανίου έως τον κυκλικό κόμβο –  συμβολή με την οδό Σβορώνου), καθώς και της οδού Μητροπόλεως (στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου). Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, μουσικές, χορός και παιχνίδια στο δρόμο με τη συνεργασία των φορέων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες εργασίες με ποδήλατο (κουλουράδες, εφημεριδοπώλες, διαφημιστές κ.α.).

Επιπλέον:

•Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 18:00: Ποδηλατάδα, με την συμμετοχή της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας,  αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, μετάβαση στον ποδηλατόδρομο Παραλίας-Ολυμπιακής Ακτής και επιστροφή στην κεντρική πλατεία.

Στις δράσεις συμμετέχουν: η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας, ο ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ”, η ομάδα βόλεϊ “ΑΙΟΛΟΣ”, η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πιερίας (ΑΓΕΠ), το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κατερίνης, η Διασωστική ομάδα Πιερίας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ Ν. Πιερίας – «Στηρίζω», η Σχολή Χορού και Μπαλέτου Κατερίνης Atelier de la dance «ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΡΑΤΣΟΥΝΑ», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Πιερίας – Κατερίνης, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Πιερίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 18/09

Σημείωση: Για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, πολύτιμη θα είναι η συνδρομή της Τροχαίας και της Δ. Αστυνομίας  στις διασταυρώσεις  των οδών, έτσι ώστε να υπάρχει εκτός του ελέγχου της κυκλοφορίας και η  ενημέρωση των διερχομένων οδηγών.

 Ειδικότερα, προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας την Κυριακή και από ώρα από 08:30π.μ έως 13:30 είναι προγραμματισμένη, για την εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο». Συγκεκριμένα, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

1) Οδός M.Αλεξάνδρου, από την διασταύρωσή της με την οδό Σβορώνου έως την διασταύρωσή της  με την  οδό Σαρανταπόρου,

2) Οδός Μ. Βαρνάβα, από την  διασταύρωσή της με την οδό Ανδρούτσου έως την διασταύρωσή της  με την  οδό Μ. Αλεξάνδρου,

3) Οδός Β Πάροδος Μ. Αλεξάνδρου,  από την διασταύρωσή της με την οδό Γούναρη  έως την διασταύρωσή της  με την  οδό Μ. Αλεξάνδρου.

4) Οδός Κιουταχείας με Νοταρά.