Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Κοινωνία

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα εκείνη που χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους και να αναζητήσουν στην Ελλάδα καταφύγιο, διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα ζωή.

Ημέρα μνήμης και τιμής των νεκρών μας η επέτειος αυτή και συγχρόνως ημέρα σεβασμού στους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, μετρώντας πληγές και απώλειες αγαθών και κυρίως ανθρώπινων ζωών.

Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη άσβεστη στο πέρασμα των χρόνων. Να την κάνουμε οδηγό και δίδαγμα στο διαρκή αγώνα για επιβίωση και αναγέννηση, όπως κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να αναγεννηθούν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μετά από τα τραγικά συμβάντα του 1922. 

Όπως κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιη την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά τους, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, και διακρινόμενοι σε κάθε τομέα επάξια.

Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το παρελθόν για να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον αισιόδοξο, γεμάτοι θάρρος, αυτοθυσία, επιμονή και διαρκή προσπάθεια για εξέλιξη και βελτίωση τόσο του εαυτού μας όσο και της κοινωνίας μας.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ