Συνάντηση Μπαραλιάκου με ΔΣ ΠΕΣΚΟ – Αναφορά του Βουλευτή για τα Black magic

Αγροτικά

Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος  με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού  ΠΕΣΚΟ. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ.Ηλίας Γκρίνιας, ο Ταμίας κ.Κώστας Ζκάγιας και το μέλος Ιωάννης Ζαρογιάννης.

Η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν περιελάμβανε και το πρόβλημα που προέκυψε με την χαμηλή ζήτηση της ποικιλίας σταφυλιών black magic N λόγω της εκτεταμένης- και σε μερικές περιπτώσεις ολοσχερούς- καταστροφής της παραγωγής τους λόγω των συνεχόμενων πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Ο κ. Μπαραλιάκος αφού ενημερώθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες δρομολογήθηκε και αναμένεται η αναγγελία δήλωσης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, τους γνωστοποίησε ότι ήδη προχώρησε σε κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά για την ανάγκη ένταξης της εν λόγω καλλιέργειας σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.

Τόσο ο Πρόεδρος Ηλίας Γκρίνιας όσο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΣΚΟ Κώστας Ζκάγιας και Γιάννης Ζαρογιάννης ενημέρωσαν τον Βουλευτή Πιερίας για την αξιόλογη πορεία που εμφανίζουν και άλλα προϊόντα του Συνεταιρισμού, όπως τα βερίκοκα και τα κυδώνια, ενώ έγινε και μία εκτίμηση της φετινής σοδιάς από τις καλλιέργειες του ακτινιδίου.

Βασικά αιτήματα που εξέθεσαν, επιπροσθέτως, ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, οι τροποποιήσεις στον κανονισμό του  ΕΛΓΑ, ο συστηματικότερος έλεγχος στις προβλεπόμενες εκτάσεις σε καλλιέργειες στα ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ενώ ζήτησαν και έλεγχο τιμών – με την χαρακτηριστική επισήμανση «από το χωράφι στο ράφι» , καθώς και πρόσβαση των συνεταιρισμών σε τραπεζικό δανεισμό.

Ο Βουλευτής Πιερίας από την πλευρά του γνωστοποίησε στα μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να ευοδωθεί από τον ΕΛΓΑ το προ τριετίας αίτημά του για ένταξη της καλλιεργούμενης πεδινής έκτασης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Εθνικό Πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνο.  

Επιπλέον, ειδική αναφορά έγινε για την υπογραφή της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εφαρμογής για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών των αγροτών, που νομοθετήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4935/2022 και ισχύει από 01/01/2022.

Ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε τέλος πως από την αρχή της θητείας του επιχειρεί να προωθεί κάθε ζήτημα που αφορά τον αγροτικό κόσμο της Πιερίας προς επίλυση στα αρμόδια Υπουργεία και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.