Ο χαιρετισμός της Μαρίας Μίχου στην εκδήλωση ισότητας της N.E. Πιερίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πολιτική

Άκρως ενδιαφέρουσα η πολιτική εκδήλωση του τομέα ισότητας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα»

  Το ανέπτυξε εμπεριστατωμένα η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου.  

  Αναμφίβολα το γυναικείο κίνημα δικαιώθηκε στη χώρα μας με τις ρηξικέλευθες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η καθιέρωση στην πράξη της ισότητας των δύο φύλων και η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, αποτελούν τις κορυφαίες παρεμβάσεις αναγκαίες για την μετάλλαξη  της χώρας μας, η οποία για χρόνια βάδιζε στο λεγόμενο πατριαρχικό πρότυπο.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ

  Στη χαιρετιστήρια αναφορά της στη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρώην Βουλευτής Πιερίας, Μαρία Μίχου, με πολύχρονη και δυναμική παρουσία στα ζητήματα ουσιαστικής ισότητας και εν γένει του γυναικείου κινήματος, επισήμανε: « ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο απουσιάζει από την εργασιακή, κοινωνική, οικονομική, πολιτική δραστηριότητα. Σήμερα εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο που έχει οικοδομηθεί από άνδρες και απευθύνεται σε άνδρες.

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες η ζωή των γυναικών βελτιώθηκε σημαντικά χάρη στις ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του Οικογενειακού και Εργατικού Δικαίου της Κυβέρνησης της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και χάρη στο ισχυρό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από την Κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Ιδιαίτερα συνέβαλαν οι πολύχρονοι, μαζικοί αγώνες του γυναικείου κινήματος για ισότητα, ίσες ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά  κοινωνικές και έμφυλες ανισότητες εξακολουθούν να είναι ισχυρές

 Υπάρχει Απάντηση. Υπάρχει Ελπίδα. Όσο Υπάρχουν Γυναίκες που επιμένουν παρά τις δυσκολίες, που αντιστέκονται, που παλεύουν και θα παλεύουν για να γίνουν τα Αυτονόητα πράξη».