Φ. Μπαραλιάκος : Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών

Αγροτικά Πολιτική

Για το φαινόμενο πτώσης των συμπύρηνων ροδακίνων της ποικιλίας Evert, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε καλλιέργειες και στην Πιερία, ενημέρωσε με επιστολή του τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος. 

Στο επιστολικό του κείμενο ο Βουλευτής Πιερίας επισημαίνει πως η πτώση των καρπών μετά από ισχυρή βροχόπτωση, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, με συνέπεια οι παραγωγοί να αδυνατούν να αποζημιωθούν από τον μηχανισμό των γεωργικών ασφαλίσεων.

Υπογραμμίζει, εξάλλου, πως η φετινή χρονιά κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη για την καλλιέργεια του ροδάκινου στη χώρα, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής του ενώ παράλληλα καταγράφηκαν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή.

Σε έτερο σημείο της επιστολής ο κ. Μπαραλιάκος ενημερώνει τον Υπουργό ότι οι ροδακινοκαλλιεργητές φέτος δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για την τιμή απορρόφησης των προϊόντων τους από τα εργοστάσια που συνεργάζονται φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Γίνεται αντιληπτό πως η χρονοτριβή και οι καθυστερήσεις πλήττουν ανεπανόρθωτα μία δυναμική καλλιέργεια της Μακεδονίας και όλης της χώρας. Εύλογα το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων επηρεάζει καταλυτικά το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που αναμένεται να μειωθεί, καθιστώντας την καλλιέργεια μη-βιώσιμη.