Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σας

Επαγγελματίες Κοινωνία

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να γίνει πιο σοβαρή τον χειμώνα, γι αυτό η συζήτηση στρέφεται γύρω από τους τρόπους που τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού με μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις είναι ίσως η καλύτερη λύση για να μειώσετε την ενεργειακή κατανάλωση για μεγάλο διάστημα και όχι προσωρινά μέχρι να υποχωρήσει η ενεργειακή κρίση.

👉 Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα;

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μπορεί να μειώσει εώς και 30% την κατανάλωση ενέργειας. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να γίνει αυτό είναι:

◼️ Αλλαγή λαμπτήρων με LED

◼️ Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

◼️ Αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με νέες, μεγαλύτερης ενεργειακής κλάσης (πχ κλιματιστικά, ψυγεία, κουζίνες κτλ)

◼️ Εγκατάσταση / αναβάθμιση εξωτερικών συστημάτων σκίασης (πχ τέντες, πέργκολες κτλ)

◼️ Συστήματα θερμομόνωσης

◼️ Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Για τις εργασίες αυτές υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα όπως το Εξοικονομώ και το Αλλάζω Συσκευή τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αναβαθμιστούν ενεργειακά επιδοτώντας ένα σημαντικό ποσοστό της επένδυσης.

Ακόμη, μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια. Για παράδειγμα, προκειμένου να διατηρήσετε το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι μπορείτε να το αερίζετε τις βραδινές ώρες ενώ τις ώρες της ηλιοφάνειας μπορείτε να κρατάτε κλειστά τα ρολά ώστε να μην εισέρχεται στον χώρο η θερμότητα. Επίσης, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε προτιμήστε να κλείνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από το να παραμένουν standby.

✅ Μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσοστά από την ενέργεια που καταναλώνει ένα σπίτι, εξοικονομώντας παράλληλα και τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν στους λογαριασμούς.