Hellenic Train: Οι θησαυροί της Πιερικής γης

Πολιτισμός Τουρισμός

Μυθικά βουνά, αρχαιολογικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισµοί και υδροβιότοποι σε συνδυασµό µε καταγάλανες ακτές σε µια ακτογραµµή 80 χιλιομέτρων, η πιερική γη αποτελεί µία δυνατή ταξιδιωτική πρόταση για όλον τον χρόνο.

Με αφετηρία την Κατερίνη, η περιήγηση στην Πιερία ξεκινάει µέσα από τους πολύβουους δρόµους της ζωντανής πρωτεύουσας του νοµού. Μία µικρή πόλη χτισµένη στον κάµπο µεταξύ Πιερίων και Ολύµπου µε αστικό και ταυτόχρονα εξοχικό πρόσωπο, προσφέρει πληθώρα επιλογών: έντονη νυχτερινή ζωή µε αµέτρητα µπαρ, το Δηµοτικό Άλσος, ένας όµορφος πνεύµονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης και σηµείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών για απολαυστικές βόλτες στη φύση, αλλά και δηµοφιλείς οργανωµένες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά για ατελείωτο παιχνίδι στην αµµουδιά.

Βουτιές στη σκιά του Ολύµπου
 

Εύκολα προσβάσιµα χωρίς ακτοπλοϊκές περιπέτειες, τα παράλια της Πιερίας έχουν κάτι για όλους: από καταφύγια για οικογενειακές διακοπές και εκδροµές για φυσιολάτρεις µέχρι οργανωµένες παραλίες µε δυνατά vibes και πληθώρα δραστηριοτήτων, αλλά και ακτές για εραστές του γυµνισµού.
 

Τα κεντρικά παράλια ενδείκνυνται για διασκέδαση και βουτιές σε οργανωµένες πλαζ στη σκιά του Ολύµπου µε την περίφηµη Παραλία της Κατερίνης και την Ολυµπιακή Ακτή να µονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών µε αµέτρητα beach bars και κοσµοπολίτικες αµµουδιές. Στο τέλος της Ολυµπιακής Ακτής, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Κατερίνη, οι γυµνιστές απολαµβάνουν το µπάνιο χωρίς ταµπού, ενώ λίγο πιο βόρεια οι παραλίες του Κορινού αποτελούν επίσης δηµοφιλή επιλογή, όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε δύο σηµαντικούς µακεδονικούς τάφους που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
 

Στη βόρεια πλευρά της Πιερίας κρύβεται η παραθαλάσσια φυσιολατρία του Νοµού, µε τον Αλιάκµονα να συναντά το Αιγαίο και να σχηµατίζει στις εκβολές του έναν εντυπωσιακό υδροβιότοπο, τις Γαλάζιες Σηµαίες να κυµατίζουν πάνω από πανάρχαια αποµεινάρια και τα γραφικά λιµανάκια να µοσχοβολάνε φρέσκο ψάρι. Όσο για το νότιο παραλιακό τµήµα, µία σειρά από γραφικούς οικισµούς και ιστορικά µνηµεία καταλήγουν σε κρυστάλλινα νερά, στις παρυφές του βουνού των Θεών.

Ταξίδι στην ιστορία
 

Με έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ο νοµός συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρηµάτων, που εκτείνονται από το Νεολιθικό οικισµό του Μακρυγιάλου, την Αρχαία Πύδνα και το Αρχαίο Δίον έως το Κάστρο του Πλαταµώνα, ενώ µια σειρά από µοναστήρια και εκκλησίες µαρτυρούν τη µακραίωνη ιστορία του.
 

Στο Δίον, το ιερό των Μακεδόνων για τη λατρεία του Δία, λειτουργεί το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Eλλάδας, ένας υπέροχα σχεδιασµένος αρχαιολογικός χώρος µε αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωµαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωµένους δρόµους, θέρμες µε πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωµαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Στο ιερό της Ίσιδας θα υποκλιθείτε µπροστά στο µεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ενώ σε κοντινή απόσταση µπορείτε να επισκεφθείτε το ιερό της Δήµητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.

Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταµώνα, ένα κάστρο-πόλη του 10ου αι., µε ψηλά τείχη και έναν καλοδιατηρηµένο πύργο, επιβλέπει από ψηλά κάθε γωνιά της αχανούς παραλίας της Πιερίας. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως ευρήµατα της ελληνιστικής περιόδου (4ου π.Χ. αι.), αλλά αυτά που είναι πιο εντυπωσιακά είναι οι βυζαντινοί ναοί και τα ίχνη της πόλης από τον 10ο αι. και µετά. Στον χώρο του κάστρου διατηρείται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η µόνη από τις 5 που υπήρχαν εκεί παλαιότερα, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε µετατραπεί σε τζαµί.

Στα σοκάκια του παλιού Παντελεήµονα, ο αναπαλαιωµένος παραδοσιακός οικισµός στις πλαγιές του Κάτω Ολύµπου µέσα σε καστανιές, οξιές και κουµαριές, αγναντεύει τον Θερµαϊκό και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, επιδεικνύοντας ένα εξαίρετο δείγµα µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σε ένα πανέµορφο οικιστικό σύνολο µε αναπαλαιωµένα αρχοντικά, γραφικά µονοπάτια και την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία µε τα αιωνόβια πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Μόλις 6 χιλιόμετρα µακριά, ο Νέος Παντελεήµονας, το παραλιακό αδελφάκι του, αποτελεί την παράκτια εναλλακτική λύση διαµονής.

Τους καλοκαιρινούς µήνες, αξίζει να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύµπου, στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δίου ή στο Κάστρο του Πλαταµώνα.

Από το Λιτόχωρο στο Ελατοχώρι
 

Αφετηρία για τα σηµαντικότερα σηµεία έλξης του Ολύµπου και του Εθνικού Δρυµού είναι το Λιτόχωρο, ένα κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο, που αποτελεί ιδανική περίπτωση συνδυασµού βουνίσιων διακοπών στους πρόποδες του µυθικού βουνού και θαλασσινής αύρας. Η γραφική ηµιορεινή κωµόπολη κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως τον παλιό οικισµό µε το έντονα παραδοσιακό χρώµα και το ναυτικό µουσείο, που ιδρύθηκε από την Ένωση Ναυτικών Λιτοχώρου, ενώ από την περιοχή Μύλοι ξεκινάει το φαράγγι του Ενιπέα και ακολουθεί το µονοπάτι Ε4, το οποίο καταλήγει στα Πριόνια σε υψόµετρο 1.100 µέτρα, διασχίζοντας µια πανέµορφη διαδροµή µέσα στο πυκνό δάσος δίπλα από την κοίτη του ποταµού.
 

Σε 850 µ. υψόµετρο το Ελατοχώρι είναι από τους δηµοφιλέστερους ορεινούς προορισµούς, καθώς είναι εύκολα προσβάσιµο από κάθε σηµείο της Βόρειας, Νότιας αλλά και Κεντρικής Ελλάδας. Το χωριό που αποτελείται από δύο οικισµούς -τον παραδοσιακό οικισµό, Παλιό Ελατοχώρι, που καταστράφηκε από τους Γερµανούς το 1944 και τον σηµερινό οικισµό-  είναι ιδιαίτερα γραφικό, µε µια µικρή πλατεία, πολλές ταβέρνες, υπέροχη θέα και ένα µικρό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζει ένα µικρό δείγµα της ιστορίας και της καθηµερινότητας των κατοίκων. Επίσης, στον παλιό οικισµό ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Info
 

Η Κατερίνη συνδέεται σιδηροδροµικά µε την Αθήνα µε καθηµερινά τακτικά δροµολόγια µε διάρκεια διαδροµής περίπου 4,5 ώρες. Από τη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, η διαδροµή µε το τρένο διαρκεί από 43’ έως 55’ ανάλογα το δροµολόγιο. Ενηµερωθείτε για τις προσφορές και τις εκπτώσεις επί των αρχικών τιµών, κλείνοντας έγκαιρα το εισιτήριό σας.

Σε συνέχεια των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Hellenic Train