“Πύδνας – Κολινδρού | Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής στην Απογραφή”

Πολιτική

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού μειώθηκε κατά 17,4% (περίπου 2.600 κάτοικοι λιγότεροι σε μία 10ετία).

Αυτό, βέβαια, σε όλους όσοι εισπράττουμε καθημερινά τον παλμό της τοπικής μας κοινωνίας, δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Από το 2014 πού είμαι Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, σε κάθε μου ομιλία, είτε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε στις προεκλογικές μου ομιλίες, έλεγα χαρακτηριστικά «ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αδειάζει ο τόπος μας από τα νέα παιδιά που φεύγουν και  με μαθηματική ακρίβεια, σε βάθος χρόνου, ο Δήμος μας στην μεγάλη του πλειοψηφία θα κατοικείται από ηλικιωμένους και συνταξιούχους».

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που φεύγουν οι νέοι και δεν αποφασίζουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Ο πρώτος είναι η ποιότητα ζωής, η οποία είναι πολύ κάτω από την βάση.

Ο δεύτερος είναι η ανεργία σε σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Λύσεις υπάρχουν και για την ποιότητα ζωής αλλά και για την ανεργία.

Δρόμοι εντός οικισμού και αγροτικοί. Μπορεί να δοθεί λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σκουπίδια που έχουν κατακλύσει όλο το Δήμο και τον έχουν καταντήσει σκουπιδότοπο. Μπορεί να δοθεί λύση άμεσα.

Κουνούπια που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινωνίας τους θερινούς μήνες. Μπορεί να δοθεί λύση.

Νερό ύδρευσης που μας ταλαιπωρεί και μας προβληματίζει ειδικά τους θερινούς μήνες. Μπορεί να δοθεί λύση.

Παραλιακό μέτωπο, το «δώρο» της φύσης στην περιοχή μας, παραμένει όχι απλά αναξιοποίητο, αλλά, δυστυχώς, παραμελημένο. Μπορεί να δοθεί λύση.

Σχετικά με την ανεργία, είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο Δήμος μας από πλευράς γεωγραφικής θέσης βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτικό σημείο.

Είναι όμορος με το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος, τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλους οδικούς άξονες, κοντά σε μεγάλο αεροδρόμιο, μεγάλο λιμάνι, η σιδηροδρομική γραμμή περνάει μέσα από τον Δήμο και εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό επενδυτικό εργαλείο το Βιοτεχνικό Πάρκο.

Δυστυχώς όμως κανένας Δήμαρχος μέχρι και σήμερα δεν ασχολήθηκε με όλα αυτά τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του τόπου μας.

Αυτό όμως που δεν έκαναν ως όφειλαν οι Δήμαρχοι του Δήμου μας, το κάνει ο ιδιωτικός τομέας, αξιολογώντας θετικά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και δραστηριοποιείται στο Βιοτεχνικό Πάρκο.

Πιστεύω είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Το σχέδιο ανάπτυξης είναι εντυπωσιακό και θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε θετικά για να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στην εποχή μας, ουσιαστική ανάπτυξη μπορεί να προκύψει, κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το άυλο, το αόρατο. Η ανάπτυξη έχει συγκεκριμένη διαδρομή. Επενδύσεις, επομένως θέσεις εργασίας, επομένως αύξηση της κατανάλωσης, επομένως μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας, επομένως ανάπτυξη.

Παναγιώτης Καζάς

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης