Ενημερωτική εκδήλωση με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά

Αγροτικά

Τη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Επενδύσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2023-2027) είχαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιου Γεωργαντά το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2022.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων τα οποία, όπως είπε, είναι η άμεση λύση για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. «Η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά κίνητρα για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα με μείωση του φόρου κατά 50% σε όσους συμμετέχουν σε αυτά» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ένταξη των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, σε Συνεταιρισμούς και στη συμβολαιακή γεωργία, καθώς έτσι αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του μικρού κλήρου και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Σημείωσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 18% των παραγόμενων προϊόντων ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 65%.

Όπως είπε, γίνεται ουσιαστική προσπάθεια να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

«Ο πρωτογενής τομέας, μέσα από αυτή την κρίση, θα βγει κερδισμένος καθώς τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του έχουν αρχίσει και την αντιλαμβάνονται όλοι» υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς.

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας ο οποίος περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας και ανέλυσε τους βασικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Όπως είπε, όλες οι δράσεις κινούνται σε μια ξεκάθαρη φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει μέχρι το 2050 να έχει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η λεγόμενη Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) περιλαμβάνει 9 στρατηγικές που έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση κατά 50% της χρήσης των φυτοφαρμάκων, κατά 20% της χρήσης των λιπασμάτων και τη μείωση κατά 50% των αντιβιοτικών στα ζώα. Παράλληλα μέχρι το 2050 το 25% της ευρωπαϊκής γεωργικής έκτασης θα έχει αφιερωθεί στη βιολογική γεωργία.

Αλλάζει ο τρόπος οικονομικής στήριξης στην ΕΕ από το 2028: “Τέλος οι επιδοτήσεις, πάμε σε δανειοδοτήσεις”

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα «αυτή είναι η τελευταία προγραμματική περίοδο, με επιδοτήσεις” καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επόμενη ΚΑΠ 2028-2035 «πολύ πιθανό να έχουμε δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους, γι΄αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι το 2027 όλες οι ευκαιρίες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πλαισιωμένος από εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της Πιερίας, απένειμε στον κ. Γεωργαντά τιμητική πλακέτα αναγνωρίζοντας, όπως είπε, την ουσιαστική στήριξη που παρέχει ο υπουργός, με κάθε ευκαιρία, στην επιχειρηματικότητα του νομού.

«Είναι ο πολιτικός που στάθηκε δίπλα μας σε κάθε αίτημά μας και στήριξε τις προσπάθειές μας από όποια θέση κι αν κατείχε» ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημειώνοντας ότι, με την προηγούμενη ιδιότητά του, ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Γεωργαντάς ενήργησε ώστε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης να φιλοξενήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξοικονόμηση ετήσιας δαπάνης, την οποία θα αξιοποιούμε για την προβολή των αγροτικών μας προϊόντων» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόσθεσε ότι και για την εύρυθμη λειτουργία των infokiosk η συμβολή του κ. Γεωργαντά υπήρξε καθοριστική.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας Χρήστος Τζιουβάρας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, ο συντονιστής κομματικών οργανώσεων Κ. Μακεδονίας της ΝΔ Ηλίας Τάπρας, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου, Θανάσης Παπαμιχαήλ, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, Νίκος Κατανάς, αγροτοκτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και επιχειρηματίες της αγροδιατροφής.