7400 κεραυνούς, 6300 επάνω από την ξηρά και 1100 επάνω από τη θάλασσα κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ»  

Κοινωνία

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα 06/06 στα ηπειρωτικά, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις για ενισχυμένη αστάθεια. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 20:00 περίπου καταγράφηκε στην Κοίμηση Σερρών (29 χιλιοστά) ενώ το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περίπου 7400 κεραυνούς, 6300 επάνω από την ξηρά και 1100 επάνω από τη θάλασσα.  

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πέραν των υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας προγνώσεων που παράγει, παρακολουθεί ακατάπαυστα την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στην χώρα, χρησιμοποιώντας το πολύ πυκνό του δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών με τους 500 περίπου ενεργούς σταθμούς, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» και πληθώρα πληροφοριών περιβαλλοντικών δορυφόρων. Η ολοκληρωμένη προγνωστική και διαγνωστική εικόνα των καιρικών συνθηκών είναι βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια προετοιμασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα αλλά και στις φυσικές καταστροφές που όλο και συχνότερα πλήττουν τον πλανήτη και φυσικά την χώρα μας.

Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του καιρού τη Δευτέρα 06/06 σε ότι αφορά τις νεφώσεις, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) και του κεραυνούς, όπως αυτά καταγράφηκαν από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr και το σύστημα «ΖΕΥΣ». Με γαλάζιες σταγόνες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν βροχόπτωση και με κίτρινους κεραυνούς σημειώνονται τα σημεία όπου έπεσαν κεραυνοί κοντά στην στιγμή της λήψης της δορυφορικής εικόνας.