Δυο έγγραφα από την Π.Ε Πιερίας για την απόφαση απαγόρευσης των μυδιών – Η “βλάβη του βιολογικού και εκροή ακατέργαστων λυμάτων” έγινε “λόγω έκτακτων περιβαλλοντικών συνθηκών”

Κοινωνία Περιβάλλον

Σαστισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες τις εξελίξεις και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δελτία τύπου σε ότι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η θάλασσα σε σημεία της παραλιακής ζώνης του νομού. Η καταγγελία του δημοτικού συμβούλου “Πολίτες σε Δράση” Τάκη Λεμονόπουλου δημιούργησε ανησυχία και προβληματισμό ως προς την καθαρότητα των νερών, την ώρα που ανακοίνωση της Π.Ε Πιερίας έλεγε πως για τους ελέγχους που έγιναν την περασμένη Παρασκευή “δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσοσμία, ενώ μακροσκοπικά διαπιστώθηκε, πως οι εν λόγω κηλίδες αποτελούν φυτοπλαγκτόν”.

Σήμερα, εγγραφο της Π.Ε Πιερίας που ανέβηκε στη Διαύγεια απαγόρευε μέχρι νεωτέρας την αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών (μυδιών) που προέρχονται από τη ζώνη “Βαρικό Λιτοχώρου” λόγω έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από βλάβη ου Βιολογικού και εκροή ακατέργαστων λυμάτων πλησίον της ζώνης.

Το θέμα μπερδεύτηκε ακόμη πιο πολύ όταν ανέβηκε δεύτερη απόφαση ως διορθωμένη, η οποία μετέτρεπε τη “βλάβη του Βιολογικού” σε “εκτάκτων περιβαλλοντικών συνθηκών πλησίον της ζώνης”.

Το θέμα ανέδειξε η Εθελοντική ομάδα Δράσης Πιερίας “Ο Τόπος μου” ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τις αλλαγές στα δυο έγγραφα.

Σε επικοινωνία που είχε το Pieriasocial.gr με τον συνεργάτη της Π.Ε Πιερίας, Δημήτρη Ρουκά, μας είπε ότι η απόφαση απαγόρευσης έγινε για προληπτικούς λόγους. Όμως γεγονός είναι πως και στις δυο αποφάσεις το νόημα είναι το ίδιο “λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών”.