Δήμος Δίου Ολύμπου για την εικόνα της θάλασσας | Ο Δήμος μας δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες. Προκάλεσαν όμως τον προβληματισμό και τον φόβο. Αναμένουμε απαντήσεις

Κοινωνία Περιβάλλον

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Πιερίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιβάλλεται, επισημαίνει τα εξής:

· Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιούνται τόσο από τις υπηρεσίες μας, όσο και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και άλλους φορείς, θα δείξουν ποια είναι η σύσταση των κηλίδων που παρουσιάστηκαν και θα γνωστοποιηθούν.

· Είναι προφανές ότι για την ένταξη του Δήμου στο διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” και για την απόκτησή τους σε 7 ακτές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι μετρήσεις – αναλύσεις των υδάτων να είναι εξαιρετικές, όπως και συμβαίνει. Οι μετρήσεις, που αφορούν σε κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προέλευσης [e.coli] και κοπρανώδεις εντερόκοκκους, γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (50 κατά μέσο όρο μετρήσεις από Μάιο έως Οκτώβριο) και αφορούν στην καθαρότητα των νερών.

· Τα αποτελέσματα των υδατοληψιών παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: https://ypen.gov.gr/perivallon/ydatikoi-poroi/aktes-kolymvisis/ Σημείωση: Δεν έχουν ανεβεί ακόμη τα αποτελέσματα του Μαΐου 2022.

· Είναι εύλογη η ανησυχία όλων μας, δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, ιδίως μετά τις δηλώσεις δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης, ότι η ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης) παροχέτευσε στη θάλασσα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, μετά από διακοπή ρεύματος που παρουσιάστηκε.

· Ο Δήμος μας δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες. Προκάλεσαν όμως τον προβληματισμό και τον φόβο. Αναμένουμε απαντήσεις.

· Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει κατά παντός «υπεύθυνου» ή «ανεύθυνου» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, εφ’ όσον χρειαστεί.