Φώντας Μπαραλιάκος: «Μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους αγρότες – μέλη συλλογικών σχημάτων»

Αγροτικά Πολιτική

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος εξαρχής τόνισε πως το σχέδιο νόμου εισάγει το κατάλληλο πλαίσιο, προκειμένου επιχειρήσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως λογιστές, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεταξύ τους μεγαλύτερους εταιρικούς σχηματισμούς. «Είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση μπορεί να δοθεί, αν κάποιος συγκρίνει τα οικονομικά μεγέθη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας, με το μέσο μέγεθος των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Η Κυβέρνηση προκειμένου να παρακινήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεταιριστούν  κινείται στον σταθερό άξονα των φορολογικών ελαφρύνσεων.  Το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή για έως 9 χρόνια από το 30% του φόρου εισοδήματος, ενώ το φορολογικό όφελος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500.000 ευρώ, για επιχειρήσεις, και τα 125.000 ευρώ για τα συνεργαζόμενα πρόσωπα

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου οι Έλληνες αγρότες. Μεταξύ άλλων προβλέπει την άμεση μείωση κατά 50% στο φόρο εισοδήματος από την άσκηση της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το μέτρο έχει άμεση ισχύ και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι μέλη συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών είτε συνάπτουν έγγραφη συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας, με έμπορο ή επιχειρηματία. Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν στον συνεταιρισμό ή στον έμπορο το 75% παραγωγής τους. «Ένα μέτρο φιλοαγροτικό, που δείχνει έμπρακτα ποιος είναι δίπλα στους εργάτες της ελληνικής γης. Όταν μάλιστα, πριν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η φορολογία του εισοδήματος, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, άγγιζε το 87%. Και κοιτάω προς εσάς συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι φέρετε την απόλυτη ευθύνη και σήμερα ήρθατε πάλι εδώ για να μας κουνήσετε το δάχτυλο.»

Ο Φώντας Μπαραλιάκος χαρακτήρισε τη διάταξη «τομή» για τα αγροτικά  φορολογικά δεδομένα και συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την γενναία πρωτοβουλία.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε με έμφαση: «Το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα φέρνει ένα νομοσχέδιο που μειώνει τη φορολογία, ευνοεί τις συνεργασίες, ενδυναμώνει τις επιχειρήσεις, υποστηρίζει τον Έλληνα αγρότη και δημιουργεί εύφορο έδαφος για οικονομική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας. Συνθέτει έτσι, όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την φιλελεύθερη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησής μιας και τοποθετεί ακόμα ένα  λίθο οικονομικής ανάπτυξης και απορρόφησης του εργατικού δυναμικού της χώρας μας.»