«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη για Σύνταγμα και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Πολιτική

Το τοξικό προεκλογικό κλίμα επηρέασε δυστυχώς τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με επίκεντρο το άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και το αλαλούμ που επικράτησε χθες με τη δήλωση Κατρούγκαλου.

Οι προβλέψεις και οι εκκλήσεις του νομοθέτη για ουσιαστική, εποικοδομητική και ψύχραιμη συζήτηση για τον ανώτατο νόμο της χώρας, το Σύνταγμα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συναινέσεων αποδείχθηκαν αδύναμες να σβήσουν από το μυαλό των δύο ηγετών την εικόνα της κάλπης. Έτσι για άλλη μια φορά η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα τεταμένο, με ανταλλαγή προσωπικών κατηγοριών και ειρωνικών σχολίων περί κυβέρνησης κουρελού, «βουλευτών σύριζα και τριγύριζα» με εκφράσεις του στιλ «τρομάρα σας θέλετε να αναλάβετε και την εξουσία» ευτελίζοντας για άλλη μια φορά το κοινοβούλιο και την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αίσθηση και προβληματισμό -αν μη τι άλλο- προκάλεσε η πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις προτάσεις της ΝΔ για τα προς αναθεώρηση άρθρα, ώστε να πράξει το ίδιο και η ΝΔ. Μέχρι δε το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το κάλεσμα αυτό μεταλλάχθηκε σε μια πρόταση που μοιάζει με ανταλλαγή, τακτικές που δεν συνάδουν καθόλου με τη σοβαρότητα της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 και σε αντάλλαγμα να διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ δύο άρθρα τα οποία επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν, αλλά η ΝΔ διαφωνεί.

Για πρωτοφανείς και ανεπίτρεπτες προτάσεις και τακτικές μίλησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, κατηγορία ωστόσο που εύκολα αντιστρέφεται με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι πολίτες παρακολούθησαν για άλλη μια φορά τους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν κυρίως κατηγορίες και τσιτάτα, με μικρά διαλείμματα στα οποία διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τουλάχιστον όποιος άντεξε να παρακολουθήσει μέχρι τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών ανταμείφθηκε με πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

Ο Tσίπρας πέταξε το γάντι για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, και αφού ανέλυσε τις διαφορές των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε θεσμική παρωδία τη συζήτηση και κατήγγειλε ότι πίσω από τις κινήσεις της κρύβεται «μία σκοπιμότητα»: Οτι δεν επιθυμεί να προτείνει εκ νέου την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

«Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020» προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μπορεί να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί ως προς την κατεύθυνση αλλαγής του 32 για τον τρόπο εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας, αλλά όχι ως προς το περιεχόμενο και ότι προτείνει την εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι άμεση εκλογή από το λαό.

«Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμπλέκει τον σημερινό Πρόεδρο σε κομματικά παιχνίδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.